Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: Citroen Berlingo
Nov obraz, enaka osnova
Pri Citroenu so po dolgih letih čakanja končno predstavili novo tretjo generacijo Berlinga. Slednji je še danes ponekod v Evropi na vrhu Citroenove prodajne lestvice.
Peter Pirkovič
15. februar 2018 | 10:23:54

Kupci so Berlinga sprejeli z odprtimi rokami, saj na prvo mesto postavlja prostornost, funkcionalnost in odlično razmerje s ceno. Zdi se, da tretja generacija vse to samo še nadaljuje in da Citroenovci osnovo niso kaj veliko niti želeli spreminjati. Nova generacija je izdelana na PSA-jevi platformi EMP2, ki ji poleg klasične 4,4 m dolge verzije prinaša možnost dodatne podaljšane 4,75 metra dolge različice z dvema dodatnima sedežema v tretji vrsti (Berlingo XL). Prtljažnik je za 100 litrov večji in meri 775 litrov, medtem ko bo izvedba XL ponujala kar 1050 litrov prostora. V kombinaciji s sedežem sprednjega sopotnika, ki ga je možno preklopiti, ima za posledico popolnoma raven pod, dolžina nakladalnega prostora pri izvedenki M tako doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m, kar je idealno za prevoz dolgih predmetov. Dva odstranljiva sedeža v tretji vrsti pri izvedbi M nista vzdolžno nastavljiva, pri različici XL pa sta nameščena na vodilih in imata 130 mm vzdolžne nastavitve.

Berlingo bo za evropski trg na voljo z bencinskim 1,2-litrskim turbo trivaljnim motorjem z 81 in 96 kW, medtem ko bo dizelsko ponudbo pokrival 1,5-litrski štirivaljnik s 55, 74 in 96 kilovati. V osnovi so vsi opremljeni s šeststopenjskim ročnim, za doplačilo pa bo na voljo tudi 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Citroenovci so hkrati poskrbeli, da bo Berlingo dobro založen tudi z aktivno varnostno opremo. Na voljo bo aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik na voznikovo nepozornost, aktivni tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za samodejno zaviranje v sili, samodejni preklop dolgih luči, sistem za pomoč speljevanja v klanec, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji Top Rear Vision, nadzor stabilnosti vlečne kljuke, Grip Control s funkcijo Hill Assist Descent, manjkal pa ne bo niti parkirni asistent. Potniška kabina bo poleg številnih odlagalnih prostorov za doplačilo opremljena še z 8-palčnim osrednjim zaslonom na dotik (s podporo sistemov Android Auto, Apple CarPlay in MirrorLink). 

Berlingo bo v Slovenijo iz španske tovarne v Vigoju prihajal od jeseni dalje, a se še prej javno pokaže na marčevskem salonu v Ženevi. Statistika kaže, da so v 21 letih prodali nekaj več kot 3,3 milijone primerkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Pr0ph3t
hja, glede teh odlagalnih mest bo še treba kaj napisat oz. preterstirati. Tudi pri prejšnji (trenutni) izvedenki, se je na veliko hvalilo koliko odlagalnih mest ima. Noben oz. malokdo pa je omenil, da je večina teh odlagalnih mest neuporabnih. Upam, da bodo tudi kaj naredili na kvaliteti laka, ker pri trenutnem se ni prav preveč za hvalit in pa upam, da so končno poštimali pretrdo zadnjo premo, ko je avto prazen (odskakovanje čez grbine) in premehko, ko je naložen (zabijanje čez neravnine).
15.2.2018 14:04:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija