Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Toyota Aygo
Z izboljšano vozno dinamiko in s ceno dobrih 10 tisočakov
Najmanjši A segment, ki v Sloveniji predstavlja slabo desetino celotnega trga, ima v ponudbi pestro izbiro malčkov in ti so povečini namenjeni izbranim kupcem. Morda tistim najmlajšim, voznikom začetnikom, ali starejšim, ki nimajo potrebe po velikem avtomobilu, ampak zgolj premik od točke A do B. Pa vendar Toyotin Aygo v prenovljeni podobi nudi več vsebine, kot samo vožnjo.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
7. september 2018 | 9:57:49

cenik.pdf

Prva generacija v letu 2005 je bila razvita na podlagi skupnega sodelovanja s koncernom PSA, a so v letu 2014, z uvedbo druge generacije, pri Toyoti odšli na svojo  pot in si zastavili drugačne cilje. Po 4 letih so zgodbo začinili z nekoliko korenito prenovo in malčka poslali ponovno na ceste, da bi osvojil nove kupce. Vrhovni šef Toyote je tudi za Ayga inženirjem ukazal, da morajo poleg opazne zunanjosti poskrbeti tudi za zgledno držo na cesti. Temu primerno so opravili kar nekaj nadgradenj na podvozju in volanskemu mehanizmu ter se izdatno lotili izolacije potniške kabine, da bi bil hrup čim nižji. Dimenzijsko se ni malček ni spreminjal, z dolžino 3,46 metra in s petimi vrati je ta v mestu precej okreten, tudi na račun kamere na zadku za lažjo vzvratno vožnjo, katere sliko predvaja 7-palčni zaslon na dotik, medtem ko multimedija Touch Connect omogoča povezovanje s pametnimi telefoni (CarPlay in Android Auto), govorne ukaze Siri in možnost navigacijskih napotkov. Obenem velja omeniti, da so v notranjosti rahlo preuredili merilnike, dodali nekaj kakovostnejših materialov, poskrbeli za barvno izbiro armaturne plošč in sedežnih prevlek.

Kar se tiče tehnike, za pogon obstaja le ena izbira. Litrski VVTi trivaljni motor s 53 kilovati moči, ki dobrih 900 kilogramov težkega Ayga požene do največ 160 km/h. Pri prenosu moči je na voljo serijski petstopenjski ali robotiziran ročni menjalnik x-shift. Za dodatnih 400€ pri Toyoti poskrbijo, da bo Aygo opremljen z nekaj uporabnimi varnostnimi asistenti iz družine TSS ali Toyota Safety Sistem. Ta prinaša sistem za predhodno zaznavanje trka, opozorilo za nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec in nadzor tlaka v gumah. 

V letošnjem letu se nadejajo, da bi na ceste, skupaj s starim modelom, poslali nekaj čez sto primerkov Ayga, še bolj plodno pa naj bi bilo leto 2019, kot načrtujejo prodajo 140 primerkov. Samo za primerjavo. Aygo pri Toyoti predstavlja komaj 4 odstotke celotne prodaje. S 35 odstotki je Yaris še vedno Toyotin prvak, njemu pa sledijo CH-R, Auris, RAV4, Corolla in drugi. Najosnovnejši Aygo bo v Sloveniji na voljo za 10.240€, čeprav naj bi bilo po napovedih uvoznika največ zanimanja za drugi paket X-play, ki prinaša všečno črno-rdečo-belo barvno zunanjo kombinacijo, Bluetooth, usnjen volan, 6 varnostnih blazin, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec in po višini nastavljiv voznikov sedež. Kupci bodo lahko izbirali še druge pakete opreme, a cena na rednem ceniku za najbogateje založeno verzijo ni višja od 13.870€. Več v pripetem ceniku. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija