Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Citroen Berlingo
Družinski prodajni prvak bo letno prepričal vsaj tisoč Slovencev
Oznaka Berlingo se pri Citroenu pojavlja vse od leta 1996, a korenine segajo precej dlje v preteklost. To smo na kratko spoznali na nedavni premieri najnovejše izdaje družinskega vozila, ki bo kupcem na voljo s funkcionalno potniško kabino, bogato založenim seznamom varnostnih pripomočkov in prevetreno tehniko.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
12. september 2018 | 9:56:16

Pri Citroenovemu klubu so se z veseljem odzvali na povabilo slovenskega zastopnika za vozila in še preden smo podrobno spoznali novega predstavnika, smo si na kratko ogledali njegove prednike. V začetku šestdesetih prejšnjega stoletja je iz 2CV nastal potniški dostavnik AK400. Modre barve z letnico 1973 se še vedno vozi tudi po naših cestah, poganja pa ga 28-konjski 600-kubični bencinski dvovaljnik. Berlingu je pot tlakovali tudi model Acadiane, ki se je izdeloval med letoma 1977 in 1987, skupno pa jih je iz proizvodnih trakov zapeljajo nekaj več kot 235 tisoč. Daleč najbolj prepoznavni prednik, pred rojstvom Berlinga, je bil legendarni C15, ki jih je bilo na naših cestah veliko. Za tiste čase spoštovanja vreden avtomobil, ki je dobro služil predvsem obrtnikom, prevoznikom, hkrati pa se je v mnogih primerih znašel v vlogi službenega vozila v državnih ustanovah. Izdelovali so ga od 1984 pa vse do leta 2005, v tem času pa jih je nastalo več kot 1,1 milijon primerkov. Proizvodnja zanj je potekala v španskem Vigoju, kot tudi v portugalskem mestu Mangualde. In prav v teh dveh tovarnah se danes proizvaja tudi prenovljeni Berlingo.

Slednji je v novi generaciji nastal kot produkt sodelovanja treh proizvajalcev, ki so pod streho francoskega koncerna PSA. Berlingo tako kot prvi pelje na slovenske ceste, kmalu pa mu sledita še Peugeot Rifter in Opel Combo. Platforma EMP2 mu poleg klasične 4,4 m dolge verzije prinaša možnost dodatne podaljšane 4,75 metra dolge različice z dvema dodatnima sedežema v tretji vrsti (Berlingo XL). Prtljažnik je za 100 litrov večji in meri 775 litrov, medtem ko bo izvedba XL ponujala kar 1050 litrov prostora. V kombinaciji s sedežem sprednjega sopotnika, ki ga je možno preklopiti, ima za posledico popolnoma raven pod, dolžina nakladalnega prostora pri izvedenki M tako doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m, kar je idealno za prevoz dolgih predmetov. Dva odstranljiva sedeža v tretji vrsti pri izvedbi M nista vzdolžno nastavljiva, pri različici XL pa sta nameščena na vodilih in imata 130 mm vzdolžne nastavitve.

Berlingo na slovenski trg prihaja s petimi različnimi pogoni. Ponudbo bencinarjev predstavlja 1,2-litrski turbo trivaljnik z 81 in 96 kW, medtem ko bo dizlih možna izbira 1,5-litrskega štirivaljnika s 55, 74 in 96 kilovati moči. V osnovi so vsi opremljeni s šeststopenjskim ročnim, za doplačilo pa bo na voljo tudi 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Citroenovci so hkrati poskrbeli, da bo Berlingo dobro založen tudi z aktivno varnostno opremo. Na voljo bo serijsko sistem za samodejno zaviranje v sili, aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik na voznikovo nepozornost, aktivni tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, samodejni preklop dolgih luči, sistem za pomoč speljevanja v klanec, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji Top Rear Vision, nadzor stabilnosti vlečne kljuke, Grip Control s funkcijo Hill Assist Descent, manjkal pa ne bo niti parkirni asistent. Potniška kabina bo poleg številnih odlagalnih prostorov, kjer najbolj izstopa stropni 60-litrski predal z nosilnostjo 10 kilogramov, za doplačilo opremljena še z 8-palčnim osrednjim zaslonom na dotik (s podporo sistemov Android Auto, Apple CarPlay in MirrorLink). 

Da se je Berlingo zares dobro zapisal pri slovenskih kupcih, dokazujejo tudi prodajna statistika. Od leta 1996 pa do danes so jih pri nas prodali nekaj več kot 18 tisoč, samo letos so zabeležili 681 prodanih primerkov stare generacije. S takšnih rezultatom se uvršča na drugo mesto med Citroeni, še bolj pomembno pa je dejstvo, da so v zadnjih letih uspeli beležiti občutno višji delež fizičnih kupcev. Tudi pri novem modelu pričakujejo, da bo od tisoč prodanih primerkov, kar 800 prodanih fizičnim kupcem, preostali delež pa poslovnim uporabnikom. Kaj pa cene? Uradni cenik bo s strani zastopnika Citroenovih vozil dostopen šele v petek, a so nam vodilni okvirno zaupali, da bo novi Berlingo s financiranjem stal manj kot 15 tisočakov, medtem ko bo najvišja redna cena zanj znašala nekaj več kot 24 tisočakov. Podrobno o cenah, poročamo čez dan ali dva.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija