Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Honda CR-V Hibrid
Hibridni CR-V nima menjalnika
Hondin terenec, ki ima za pogon pomoč dveh elektromotorjev, vendarle ne bo prva izbira slovenskih kupcev, je pa zagotovo sveža popestritev ponudbe. Skupno naj bi letos na ceste poslali nekaj več kot 160 primerkov modela CR-V, od tega bo okrog 50 hibridnih.
Artur Švarc
9. marec 2019 | 9:18:00

CR-Vja s klasičnim 1,5-litrskim bencinskim motorjem smo v preteklih mesecih že podrobneje spoznali, zato tokrat velja nekaj več besed nameniti pogonskemu sklopu. Gre za kombinacijo dvolitrskega bencinskega motorja s 107 kilovati moči (z Atkinsonovim ciklom delovanja), v sprednjem delu pa so Hondini razvojniki našli prostor še za vgradnjo dveh elektromotorjev (pogonski in generatorski). Paket litij-ionskih baterij, ki napaja oba motorja, imajo mesto pod prtljažnim prostorom, zato je ta posledično za 64 litrov manjši kot pri klasični verziji. Prav tako ni možno izbrati dodatnih dveh sedežev v tretji vrsti. 

Hibridni sistem i-MMD (inteligent Multi Mode Drive) ima še eno posebnost. Za pogon Japonci niso uporabili klasičnega samodejnega ali ročnega menjalnika, pač pa tako imenovano premostitveno sklopko, ki omogoča neposreden prenos moči na kolesa (povezuje motorno gred z diferencialom). Voznik ima na voljo tri različne programe vožnje. Pogon na elektriko pride v poštev pri speljevanju ali pri vožnji z nizko hitrostjo, kar pomeni, da kolesa poganja energija neposredno iz baterij. Hkrati se CR-V ob pritisku na gumb start vedno pripravi v električnem načinu. Pri hibridnem načinu vožnje, ki se bo izvajal večino časa, bencinski motor poganja generator, ki kasneje energijo preusmerja v elektromotor, slednji pa poganja pogonska kolesa, v primeru štirikolesnega pogona tudi zadnji kolesni par. Pri izbiri pogona samo na bencinski motor se moč preko premostitvene sklopke prenaša neposredno na pogonska kolesa, istočasno pa ta poganja tudi generator, ki polni baterije. Ko so te 100-odstotno napolnjene se tudi pri višjih hitrostih lahko zgodi, da sistem za kratek čas preklopi na zgolj električni pogon. Poleg vsega tega ima hibridni sistem »inštaliran« še način regeneracije, ki med zaviranjem in zmanjševanjem hitrosti dodatno polnijo baterije. Zanimiva je tudi informacija, da Japonci nimajo deklarirane največje skupne sistemske moči. Znano je, da motor razvija 107 kW, oba elektromotorja pa zmoreta razvijati največ 135 kilovatov. Tako pravijo predstavniki Honde.

Kaj pa cena? Honda CR-V Hibrid je v Sloveniji na voljo za 32.900€, kjer je že vključen poseben popust, dodatek za štirikolesno gnanega terenca pa je vreden še dodatne štiri tisočake. Več v pripetem ceniku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Zveni mi malce zapleteno.
9.3.2019 12:56:15
rovokopac
Raje bi naredili čisti elektro. Te konštribucije prav kličejo po problemih.
12.3.2019 9:57:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija