Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Prenova: Škoda Superb
Superb odslej tudi kot priključni hibrid
Po nenavadno dolgi promocijski kampanji so pri Škodi (do)končno predstavili prenovljenega Superba.
Artur Švarc
23. maj 2019 | 16:55:00

Svojo prenovljeno admiralsko ladjo so Čehi predstavili pri svojih sosedih, v Bratislavi, kjer poteka tudi svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju na ledu, katerega dolgoletni sponzor je prav češki proizvajalec avtomobilov iz Mlade Boleslave.

Najpomembnejša novica je, da bo Superb odslej na voljo tudi kot priključni hibrid, Čehi pa so pripravili tudi športno različico Sportline. Spremembe so sicer diskretne, vidne predvsem na zadku, a med pomembnejšimi novostmi so tudi LED-matrični žarometi, ki so novost pri znamki, bolj izrazna pa je tudi maska hladilnika. Na zadku je svoje domovanje dobil velik napis Škoda, v duhu tistega, kar smo že vajeni pri modelih Kamiq in Scala, spremenjena pa je tudi podoba zadnjih LED-svetil. Dinamičnejšo podobo zunanjosti zaokrožuje nabor novih 18- in 19-palčnih litih platišč.

Notranjost je dobila nove materiale, nekaj sprememb pa je tudi na sami armaturni plošči. Najbolj luksuzna izvedba s pripisom Laurin&Klement je dobila še nekaj več alkantare, za doplačilo pa so na voljo tudi ventilirani masažni sedeži. Velik poudarek so pri Škodi namenili tudi uporabnosti – med drugim so poskrbeli za uporabne predale v dvojnem dnu prtljažnika, ki omogočajo boljšo organizacijo pospravljanja prtljage.

Kot se za sodobno admiralsko ladjo spodobi, je tudi Superb maksimalno založen s sistemi aktivne varnosti in pomoči vozniku. Med drugim seveda to pomeni adaptivni tempomat, 360-stopinjsko pokritost s kamerami in možnostjo samodejnega parkiranja, sistem prepoznave vozil v mrtvem kotu, sistem prepoznavanja pešcev, sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za zaustavitev vozila v primeru nujnosti.

Pod pokrovom motorja sledijo klasične VAG-ove rešitve – Superb bo na voljo s tremi bencinskimi in tremi dizelskimi motorji. Osnovna možnost je 1,5-litrski TSI s 110 kW (150 KM), ki je lahko povezan s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim DSG-jem. Močnejši in večji 2.0 TSI je na voljo le v kombinaciji s slednjim, pri čemer sta opciji glede moči dve – šibkejša zmore 140 kW (190 KM), močnejša 200 kW oziroma 272 KM. V zadnjem primeru je Superb na voljo izključno s štirikolesnim pogonom.

Najmanjši dizelski predstavnik je 1.6 TDI z 88 kW (120 KM), na voljo izključno v kombinaciji z DSG-menjalnikom, srednja različica je 2.0 TDI s 110 kW (150 KM), ki je na voljo tako z ročnim kot samodejnim menjalnikom, najmočnejši pa je 2.0 TDI s 140 kW (190 KM), povezan z DSG-jem in opcijsko na voljo s štirikolesnim pogonom.

Škoda Superb iV

S samo prenovo so pri Škodi pripravili tudi PHEV-različico Superba, ki je glede sposobnosti precej podobna Passatu GTE. Bencinska osnova je 1,4-litrski TSI-agregat, ki zmore 115 kW (156 KM), električni del zmore 85 kW (115 kM), za prenos moči pa je zadolžen šeststopenjski DSG-menjalnik. Baterije zmogljivosti 13 kWh omogočajo 55 kilometrov električnega dosega, skupaj z bencinom v rezervoarju pa naj bi potovali do 850 kilometrov daleč. Zaradi dodatnih baterij je prtljažnik namesto 625 zmožen sprejeti 485 litrov prtljage pri limuzini ter 510 litrov (prej 660 litrov) pri kombiju. Za opozarjanje pešcev je del serijske opreme tudi emulator zvoka. 

Škoda Superb Sportline

Za športnejše duše so pri Škodi prenovili tudi Superba Sportline, ki se od sotrpinov loči po maski hladilnika in nekaterih drugih dodatkih, obarvanih v črno ter po posebnih 18-palčnih platiščih, drugače pa se lahko pohvali z vsem tistim, kar imajo bolje opremljeni predstavniki družine Superb. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Vendarle (matrični) LED, ob dokaj decentno izpeljani osvežitvi. Dobrodošli so tudi na novo naloženi asistenčni sistemi, (seveda) predikcije le-teh, ki jo imajo in pri Audiju in jasno VW, tu niti ne gre iskati. V splošnem me pa osebno malo zmoti nova interpretacija tovarniških oznak na zadku - zgolj razvlečena oznaka znamke, pa brez osrednjega logotipa, niti ne prepriča. Enako bi bilo pri ostalih znamkah v koncernu - menim, da zaščitni znak mora biti. Da se z njegovo odsotnostjo nekaj bojda privarčuje, gre zgolj pogojno mogoče razumeti pri Scali ali Kamiqu, pri "flagshipu" pač ne.
23.5.2019 18:43:08
alfafil
Verjetno najlepša Škoda.
23.5.2019 23:12:44
7even77
Verjetno, da - poleg Octavie (če je ta RS) in tudi Kodiaqa (če je tudi ta RS). Vsaj po mojem.
24.5.2019 8:31:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija