Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Raptor prvič na slovenskih tleh, k prvim kupcem novembra
Novosti   |   Slo premiera:Ford Ranger Raptor in Focus ST
Raptor prvič na slovenskih tleh, k prvim kupcem novembra
Ranger Raptor je v prvi vrsti vozilo za piljenje Fordovega imidža. Je super terenski stroj, z veliko tehničnimi izboljšavami in navito tehniko. Brez, da bi ga v živo videli ali preskusili, ga je od aprila do danes naročilo že 59 Slovencev. Istočasno k nam vozijo tudi prvi primerki Focusa ST. Z dizelskim in bencinskim pogonom.
Peter Pirkovič
14. september 2019 | 7:00:00

cenik.pdf

Nedaleč od slovensko-avstrijske meje sem imel možnost na kratko preskusiti novo Fordovo igračo z oznako, ki so si jo sposodili od ameriškega F-150. Raptor je pri Fordu sinonim za mišičnjaka s štirikolesnim pogonom, zaporami diferenciala, reduktorjem in voznim programom Baja, ki omogoča doseganje visokih hitrosti ter prilagojenega zvoka v potniški kabini. Mogočna mišičasta postava novega Rangerja Raptorja je dopolnjena z dodatnimi ojačitvami na karoseriji, zaščitami na podvozju, nadgrajenim vzmetenjem in robustnimi globoko profilnimi BF Goodrich gumami (285/70 R) na 17-palčnih platiščih. 

Ni odveč ponoviti, da Rangerja Raptorja poganja dvolitrski biturbo dizelski motor s 156 kilovati moči in kar 500 Nm navora, slednji pa se preko 10-stopenjskega menjalnika v osnovi prenaša na zadnji kolesni par. Seveda ima voznik možnost izbire priklopljivega štirikolesnega pogona, z zaporo diferenciala in možnostjo vklopa reduktorja. Ker gre za posebneža, bo za mnoge lastnike zanimiv vklop programa Baja. Pri slednji gre za nastavitev odziva za športno hitro terensko vožnjo, ki ustreza voznikom na slavni puščavski dirki Baja Desert Rally. 

Kaj pa cena? Ta stane 52.060€, kjer je že vključen popust. Seznam serijske opreme nadgrajuje med kupci dobro poznan paket WildTrak, kot tak pa dodatno prinaša multimedijo Sync 3 s sistemom DAB, posebno performance vzmetenje, vlečno kljuko in pokrov kesona s ključavnico. Največja težava Rangerja Raptorja je precejšnje zanimanje kupcev po Evropi, kar ima za posledico 12 mesecev čakalne dobe. Prvi primerki v Slovenijo pridejo novembra, do konca leta jih bo še nekaj prikapljalo, medtem ko bo večja pošiljka iz Južne Afrike, kjer so v tovarni že uvedli tretjo izmeno, k nam prišla v prihodnjem letu.

Istočasno na naš trg Fordovci pošiljajo še Focusa ST. Do zdaj je bil ta zastopan le z bencinskim motorjem, a so v novi izdaji dodali še možnost izbire zmogljivega dizelskega motorja. Dvolitrski dizelski štirivaljnik s 140 kilovati moči je tako kot 2,3-litrski bencinski ecoboost v kombinaciji le z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Samodejna 7-stopenjska avtomatika bo kasneje na voljo le za bencinsko gnano različico. Že pred časom smo zapisali, da ima ST prvič tudi elektronsko zaporo diferenciala pri bencinskem motorju in vektorsko usmerjanje moči pri dizlu s samodejnim zaviranjem notranjega kolesa v zavojih, dodatno pa lahko voznik izbira še več voznih programov, za dežne in spolzke pogoje, za normalno vožnjo in šport, medtem ko je Track mode na voljo za doplačilo v Performance. Kot pravijo pri Fordu bodo z uvedbo dizelsko gnane karavanske različice prepričevali kupce, ki bi morda najprej preverili ponudbo Škode Octavie RS. Cena takšne bi bila 31.550, z obračunanim popustom. Za ostale cene, preverite pripet PDF dokument.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Glede na ostale cene focusov, moram pa priznati, da je cena za ST zelo primerna.
14.9.2019 16:42:15
IcEmAn
ST je bil že v prejšji generaciji na voljo z dizelskim motorjem. Cene so pa res precej bolj znosne v primerjavi z navadnim.
15.9.2019 20:17:51

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija