Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Prva vožnja: Opel Corsa
Pri kupcih še vedno zelo priljubljena
Sredi prejšnjega meseca so objavili uradni cenik, do današnjega dne pa so na ceste poslali že 50 primerkov nove šeste generacije. In če k temu dodamo še 770 Cors stare generacije, je jasno, da je trenutno najmanjši Opel še kako dobro zapisan pri kupcih.
Peter Pirkovič
4. december 2019 | 7:06:00

cenik.pdf

Prvo Corso smo spoznali leta 1982, od takrat do letošnjega 22.maja, ko se je javnosti predstavila najaktualnejša, se je zvrstilo skupno pet generacij, ki so nemškemu proizvajalcu prinesle več kot 13 milijonov prodanih primerkov po svetu. V tem času je ta postala nekakšna ikona na avtomobilskemu trgu, a se je v novi izdaji zgodila pomembna prelomnica. Namreč, Opel je od leta 2016 uradno pod PSA-jevo streho, kar posledično pomeni, da so osnovo in pogonsko tehniko prispevali Francozi, prvič pa bo Corsa na voljo tudi kot povsem električni avtomobil. Tako kot njegov bratranec Peugeot 208. 

Prve kilometre z Oplovo novinko sem odpeljal v okolici hrvaškega Šibenika, kjer se je odvijal mednarodni medijski dogodek, katerega je v treh tednih obiskalo več kot 850 novinarjev iz vsega sveta. 

Opel Corsa je izdelana na novi PSA-jevi platformi CMA, ki ji s tehničnega vidika prinaša veliko prilagodljivosti. Na tej osnovi so gradili tako klasično Corso z motorji z notranjim izgorevanjem kot električno izvedbo. Slednjo bo potrebno še malce počakati, saj ta na slovenske ceste prihaja v začetku prihodnje pomladi. 4,06 metra dolga Corsa je za slabe štiri centimetre daljša in je na voljo zgolj v petvratni karoserijski izvedbi, a kar je najbolj pomembno, oblikovno je ohranila všečno podobo in kot taka ostala v koraku z zadnjimi oblikovnimi smernicami. In ne samo to. Oblikovalci so skupaj z raziskovalnim inštitutom univerze v Stuttgartu dosegli nov mejnik pri aerodinamiki, saj je zračni upor še nižji kot pri predhodnici in znaša 0,29. A ni ostalo zgolj pri tem. Razvojniki so pri snovanju uporabili številne nove materiali za sestavo »skeleta«, drugih sestavnih delov in komponent, končni rezultat njihovega udejstvovanja pa je dobrih 108 kilogramov prihranka na teži. Tako najosnovnejša verzija Corse, brez voznika, tehta vsega skupaj 980 kilogramov.

Nenazadnje se tudi to občuti med vožnjo. Najprej v roke dobim Corso z novim 1,5-litrski 74-kilovatnim dizlom, ki je opremljena zgolj s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Morda bo za redke izjeme malce moteč glasen dizel, a ima ta prednosti, ko gre za doseg in porabo goriva. S polno posodo goriva doseg na zaslonu pokaže, da z njo v optimalnih razmerah lahko prevozim tudi do 800 kilometrov, vožnja do bližnjega Primoštena in nazaj pa me navduši z nizko porabo (4,8 litra na 100 km). Malce bolj natančno sliko bo pokazal nekoliko daljši preskus v prihodnjih mesecih, a prvi vtis je dober. Dober je tudi zato, ker se Corsa zelo elegantno in natančno obnaša na cesti. Lahkoten občutek v vožnji nadgrajuje nov volanski mehanizem in učinkovit zavorni sistem. Corsa bo v novi izdaji izstopala tudi zaradi dejstva, da ima lahko vgrajena dva tipa LED žarometov. Klasične (serijski pri opremi Elegance in GS Line) in matrične LED žaromete (za doplačilo) s funkcijo samodejnega prilagajanja snopa, s čimer postane vožnja še za odtenek bolj lahkotna za voznika.

   

Prvo srečanje z novo Corso zelo hitro naniza nekaj sorodnosti s PSA-jevimi proizvodi, kar je v takšni povezavi nekaj povsem običajnega. Najbolj opazen detajl je na primer ročica 8-stopenjskega menjalnika, ki je povezan z bencinskim 1,2-litrskim turbo motorjem, sorodnosti ne skriva niti osrednji 10-palčni zaslon (na voljo tudi manjši 7-palčni) na dotik s preverjeno multimedijsko vsebino, ki še ni prilagojena našemu jeziku. Uporabniki bodo pri izbiri bogatejših paketov opreme deležni digitalnih merilnikov, usnjenih sedežev s funkcijo masaže, ogrevanega volana, kar v tem segmentu ni tako pogost običaj. Pri Oplu izpostavljajo predvsem paketa Elegance in GS Line, ki nadgrajujeta vstopni paket opreme Edition. Še posebej je to opazno pri GS Line, ki Corsi prinaša športne sedeže, aluminijaste stopalke, kromiran zaključek izpušnega sistema in malce prilagojen volanski mehanizem. Prostor za kolena na zadnji klopi je odvisen od položaja sprednjih dveh sedežev. Otroci bodo nedvomno uživali, odrasli morda manj. V prtljažniku je solidnih 309 litrov, kar je 24 več kot pri predhodniku.

Motorna paleta bo poleg omenjenega dizla vsebovala še 1,2-litrski turbo bencinski motor, ki bo kupcem na voljo v 74- ali 96-kilovatni verziji, pri obeh pa bo možna kombinacija z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Slednji hkrati ponuja še tri programe vožnje (Eco, Sport in Normal) in serijsko obvolanska stikala za ročno prestavljanje. V motorni ponudbi bo še vstopni 1,2-litrski štirivaljnik s 55 kilovati moči. Ni odveč omeniti tudi dejstvo, da se med serijsko opremo v najbolj osnovni Corsi nahajajo tudi sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev, opozorilo za nevarnost naleta, tempomat, sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu in sistem, ki prepoznava prometne znake.

Osnovna cena Corse na ceniku znaša 13.490€, a bodo trgovci ponujali najmanj 1000€ ali največ 1500€ popusta (odvisno od različice), v primeru nakupa preko financiranja pa so pripravljeni ceno prilagoditi še 2,5 odstotka. Podrobnosti v priloženem ceniku. Še to. V polnem letu prodaje bi lahko na slovenske ceste zapeljalo več kot 1300 novih Cors.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
No, tole pač ni "le" bratranec, Peugeota (in Citroena C3, da spomnim), pač pa mnogo PSA-ja na enega od treh načinov samo. Svoj čas smo imeli pri hiši tudi PRAVO Corso, novo, leta 2005 smo jo naročili. No, upam reči, da je bila tista Corsa OPEL; kar pa je tule še ostalo od Opla, je mogoče samo še logotip. No in ravno to, da mi skušajo prodati Opla, iz katerega na vse strani štrli ali Citroen ali še bolj Peugeot, me izjemno moti, pa četudi se niti ne trudijo tega pretirano skrivati. Koga drugega morda to ne bo zanimalo. Skorajda raje pa imam potem kar izvirnik, 208 torej (če bi že moral imeti).
4.12.2019 7:50:04
milky
' Izvirnik ' bo bistveno dražji, s povsem drugačno ergonomijo ( volan, sedeži, prostornost, infotainment ) in dizajnom. Tako, da gotovo ne bo za vsakega. Sploh pa ne razumem tega žolča, saj to, kar dela PSA sedaj, že leta dela VW in to še na precej bolj očiten način pa vsi prisegajo, da Polo nima absolutno nič skupnega z Ibizo. Meni osebno je takšno deljenje platforme, kot ga ima PSA, precej bolj simpatično, saj je deljenje delov precej manj očitno kot pri omenjenem koncernu.
4.12.2019 9:46:47
7even77
Hja, @Milky, vprašanje, koliko "bistveno" bo izvrnik v podobi 208 res dražji! C3 pa je, jsano, cenejši, saj kje že njegova gradnja taka, da ne sme biti drag (zato imajo "kao" DS-e...). Glede žočevja okoli platforsmkih delitev pa JASNO ni PSA edini - še zdeleč ne. Vendar je pa pri njih to najbolj očitno, NAJPREJ ali vsaj NAJBOLJ z oblikovnega vidika (kjer res ni treba 2x gledati, da sprevidiš), tehnika je drugega ali drugotnega pomena pri vsem skupaj. Recimo koncern VW razdeljuje svpje platforme vsem udeleženim - ampak nimam občutka, da ko sedeš v Pola, da si msiliš, da si v A1 ali Ibitzi (in po strmi lestvici navzgor torej)! Že samo, ko jih pogledaš, je v bistvu razlika TAKOJ prisotna. Torej VW le kot primer - enako dobro svoje "gene" pretapllja BMW v Minijih ali Mercedes z Renaultonm (pa nimam v mislih dvojec Kangoo/Citan, kjer je - kot v primeru PSA - PREVEČ očitna podobnopst) in slesnji še nato s svojimi Daciami.. Povsod preplet zgodb in dogajanj, torej, nedvomno.. Skratka, ja, imaš povsem prav, sploh ne gre za neko žolčenje ali kamen spotike, gre pa zagotovo bolj za način, KAKO ti neko stvar izpelješ. In pri tem kupca namerno ne zavajaš, da prodajaš eno, v resnici pa kupec vidi (in občuti) drugo...
4.12.2019 12:48:03
jjs
Imaš prav, 7even: Koga drugega morda to ne bo zanimalo. In teh Kogih Drugijev je iz dneva v dan več. Pleh, platforme in motorji Milenijcev popolnoma nič ne zanimajo - morda le še povezljivost do prevozi.si.
4.12.2019 13:55:53
7even77
Odličen sklep.
4.12.2019 14:11:48
alfafil
Na prvi pogled ugodna cena za najdražjega po ceniku, 1,2 130 elegance, potem pa moraš doplačat za avto. klimo, rad. tempomat, park senzorje, zatemnjena stekla, el.park zavora, brez navi, line asist sploh ne vidim na ceniku. Res eleganten nateg.
4.12.2019 15:30:38
IcEmAn
Aktualni Citroen C3 je grajen še na stari platformi. Sicer se pri Corsi vidi (kar se zunanjosti oz. oblike tiče), kot da bi dobili v roke 208-ko in jo konkretno predelali, pa težko rečeš, da je to zgolj P208 z oplovo značko. Mi je pa zadnje čase smešno, ko ljudje čisto za vsako stvar pizdaka (mu nikol ni prav) - prej ko je bil GM lastnik, ni blo prav, zdej ko je lastnik PSA, pa spet ni prav....
4.12.2019 15:43:07
7even77
@Ice, na katerii strai platformi je še C3 torej? Ne vem, da bi bil, pa tudi - ni pomembno. Bil je zgolj PRVI od zdaj TREH. To je tudi eviden tno.Ne gre pa, v nadaljevanju in po moji oceni, za nobeno "pizdakanje" glede platform/e, le za komentiranje golih dejstev - niti pod GM-om Opel nikoli ni smel biti PRAVI Opel (celo Angela Markel se je takrat zavzemala za njegovo rešitev), a zdaj, pod PSA-jem, je pa bolje ali kaj? Morda odtod neko določeno neodobravanje, bi rekel. In to je vse. Tako ali tako velja, da tisti, ki bo ta avto želel, ga bo tudi kupil Če pa bo že recimo na Celovški, bo pa lahko pokukal še k "matici" in se morda odločil za katerega od preostalih dveh...
4.12.2019 16:57:12
Jon
Opel,Peugeot,Citroen...kot drugi avto pr bajt smo kupili novega swifta 1.2 4x4...za 13600 ojrov! Z manj kot 1 tono, bencinc je poskocen in pije 4.8l! Pa se zamesat ga ne mors ne z moskvicem,oplom,vw ali fiatom...😛
4.12.2019 20:43:37
IcEmAn
7even77, C3 ima še PSA PF1 (kot odhajajoči 208), Corsa F in novi 208 imata PSA EMP1.
4.12.2019 21:23:35
7even77
PF1 torej. Dobro! Ampak vseeno je pa zanimivo, da bodo PSA-jevci, gledano tudi stroškovno (kar je seveda očitno, da tako gledajo, sploh ko pogledaš 208 in Corso) to "staro" osnovo vozili s C3 tudi vnaprej... Unifikacija je smotrnejša, mar ne?
5.12.2019 7:53:58
milky
Imel sem precej VW pleha in v notranjosti je vse od HVAC in infotainmenta do obvolanskih ročic IDENTIČNO. V tej Corsi je v notranjosti enaka edino prestavna ročica ostalo je zelo drugačno od novega 208, da o C# niti ne govorim. Na zunanjost res ne vidim podobnosti razen, da gre za kombi limuzino B segmenta s podobnimi razmerji in silhueto ampak oblikovne neizvirnosti lahko obdolžimo kompletno industrijo. Skratka s tega vidika te še vedno ne razumem. Ni pa sporno, da se vsi peljejo podobno ampak spet, to se vsi avti vseh proizvajalcev. Za originalnost bo pač potrebno v preteklost in kupit starejši avto. Glede same Corse pa še vedno vztrajam, da je - v merilih današnje avtomobilske politike - dovolj samosvoja in zanimiva. Še bolje je, da tuji testi pravijo, da se pelje BISTVENO bolje od stare tako, da te nit ne pogrešam preveč kljub ' originalnosti '.
5.12.2019 10:36:03
spartan
Imel sem prvo generacijo Corse...škatlo. Motor pa notri Isuzu 1.5 diesel; poraba je bila 4,0 l/100 km. Tanova Corsa pa je že avto...če bencinski motor potegne 0 - 100 km/h v 9,9 s s 100 KS in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ni tako slabo. Pa leti 188 km/h, preko zadosti. Ceno naj dajo za tega na 14 jurjev z max. opremo Elegance, pa se bo prodajalo.
5.12.2019 16:27:39
1-2-3
No kdor pravi, da sta tale corsa in peugot 208 notri skoraj identična in kako se gredo copy-paste ima izglefa zelo zelo hudo dioptrijo. Ker kako bi lahko imeli še bolj različno notranjosti pa res ne vem. Mi pa izgleda tale corsa čisto simpatičen avto.
5.12.2019 20:22:12
spartan
To bo potrebno testirati
6.12.2019 7:29:56
7even77
@1-2-3, glede dipotrije boš kar sam najbolje vedel, kam bo treba. Poleg vsega, kar sem naštel in to povsem objektivno - ker je pač očitno - pa SPLOH NI bilo govora o notranjosti! Ta pač skuša biti "oplovska", kolikor ji je to še dopuščeno, že na panelih vrat, materialih, seveda tuid ročici menjalnika recimo pa se zgodba zakjljuči. Tako da - ja, bodi pozoren, pa dobro poglej in preberi, o čem piše(jo) tisti, ki vidi(jo) kar malo preveč podobnost med tehničnima dvojčkoma, pa ne le v podrobnostih. Šele potem se lahko kdorkoli pogovarja o kakršnikoli dioptriji... Res.
6.12.2019 7:44:48
IcEmAn
Verjetno se je nanašalo na to: "Recimo koncern VW razdeljuje svpje platforme vsem udeleženim - ampak nimam občutka, da ko sedeš v Pola, da si msiliš, da si v A1 ali Ibitzi".
6.12.2019 8:26:37
7even77
Ja, @Alfa, verjetno, ker sem točno ta svoj stavek želel citirati še enkrat. Ampak osredotčil sem se PRIMARNO na zunanjost, kar je verjetno še bolj razvidno, me je pa, žal, nekoliko presenetil način komentarja uporabnika @1-2-3, nič drugega. Pa saj - niti ni tako pomembno verjetno. Kot sem tudi že zapisal - kdor si jo bo omislil, mu je bržkone že zelo všeč. Ali pač 208, vseeno pravzaprav.
6.12.2019 9:21:43
7even77
Edit: @Ice, seveda, ne @Alfa.:-)) Se opravičujem.
6.12.2019 9:22:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija