Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: Toyota Yaris Cross
Terenski Yaris s štirikolesnim pogonom k nam prihodnje leto
Prvotno bi moral biti novi Toyotin B-SUV model predstavljen na salonu v Ženevi, a je tega odnesel korona virus, zato so se Japonci odločili, da bodo za kratek čas prestavili premiero. Ta se je virtualno zgodila danes dopoldan.
Peter Pirkovič Toyota
23. april 2020 | 11:04:00

Segment športnih terencev je še vedno zelo priljubljen med evropskimi kupci, zato ne čudi dejstvo, da se rojevajo novi in novi križanci. Toyotin zadnji izum je Yaris Cross, ki vendarle ni samo terenska šminka, saj ima kot eden redkih v tem segmentu tudi štirikolesni pogonom, v kombinaciji s hibridnim pogonom. Takšne rešitve poznamo tudi iz drugih Toyotinih modelov. Sistem i-AWD pri speljevanju in pospeševanju navor usmerja na zadnjo os. Pri normalni vožnji pa avtomobil poganja sprednji pogon. V trenutku, ko sistem zazna slabši oprijem, se samodejno vključi štirikolesni pogon. Ta scenarij se na primer zgodi na slabše oprijemljivi podlagi.

Ker je Yaris Cross izdelan na platformi GA-B, slednja omogoča, da je avto opremljen s hibridnim pogonom. Gre identičen pogonski sklop, ki ga bo imel tudi kombilimuzinski Yaris, ki na ceste prihaja jeseni. Hibridni pogon je sestavljen iz kombinacije 1,5-litrskega bencinskega trivaljnika in elektromotorja, skupna sistemska moč pa znaša 85 kilovatov (116 KM). Kot kaže, bo to za zdaj tudi edini motor v ponudbi. 

Medosna razdalja je prav tako enaka kot pri Yarisu in meri 2,56 metra, medtem ko skupna dolžina precej odstopa (za 24 cm, skupno meri 4,18 m), kar se precej pozna pri prostornosti v potniški kabini. Yaris Cross je tudi za 9 cm višji (1,56 m), še bolj pomemben pa je podatek, da je odmik karoserije za 3 cm višji in skupno meri skoraj 20 cm, kar je dobra podlaga za vožnjo po lahkotnem terenu. Čeprav Japonci v tem trenutku velikost prtljažnika še ne razkrivajo, izpostavljajo dejstvo, da je tega možno prilagajati s predelno polico, s preklopom naslona zadnje klopi (40:20:40) se ustvari ravno do sprednjih sedežev, dostop do največjega odlagalnega mesta pa so omogočili preko elektrificiranih vrat, ki se odpirajo tudi z zamahom noge pod zadnji odbijač. Prtljažni prostor je opremljen s posebnim sistemom varnostnih pasov, s katerimi lahko prtljago pripnete, da se med vožnjo ne premika. Voznikovo delovno okolje je oblikovno sorodno z novim Yarisom, to pomeni, velik zaslon na vrhu sredinske konzole, napreden multimedijski sistem, veliko odlagalnih mest, digitalni merilniki in vgradnja kakovostnih materialov. 

Pri Toyoti niso pozabili niti na bogato zalogo aktivnih varnostnih sistemov. Toyota Safety Sense združuje številne funkcije aktivne varnosti in asistenčnih sistemov. Ti pomagajo pri preprečevanju trkov, pri tem pa uporabljajo različna zvočna in vidna opozorila ter samodejno zaviranje, po potrebi pa tudi prevzem nadzora nad volanom. Yaris Cross, ki so mu oblikovne temelje postavili v oblikovalskem studiu v Nici, bo igral pomembno vlogo pri Toyotini evropski prodaji. Proizvodna zmogljivost v francoski tovarni v Onnaingu je postavljena na 150 tisoč primerkov letno, a bodo prve primerke v tej tovarni izdelali šele spomladi prihodnje leto. Pri slovenski izpostavi Toyote so sporočili, da ta v naše prodajne salone pripelje v drugi polovici leta 2021 in da so za prihodnje leto že rezervirali 200 primerkov, za 2022 pa okrog 400 vozil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Mi je lepši kot recimo P 2008.
23.4.2020 11:36:57
aichi
Simpatično
23.4.2020 11:39:24
IcEmAn
Ja, ni napačen (kot nekaj ostalih Toyot zadnje čase), ime pa ni ravno posrečeno. Poleg tega pa zadnje čase ne razumem, zakaj proizvajalci predstavijo avto, potem pa se čaka eno leto, da dejansko pride na cesto? A so se tega od Tesle nalezli?
23.4.2020 11:55:43
spartan
Sicer mi Toyota nikoli ni bila "vauuu" avto, ampak tale model pa mi je všečen.
23.4.2020 13:17:31

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija