Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Prva vožnja: hibridni Renaulti
Kupce bodo prepričevali z nizko porabo goriva
Deset let po prvem Renaultovem električnem vozilu, francoski proizvajalec na ceste pošilja hibridno gnanega Clia ter priključno-hibridnega Capturja in Megana Grandtour. Pri vseh stavijo na nizko porabo goriva, čeprav so cenovno višje postavljeni, dodatno pa jih v Sloveniji pesti še dejstvo, da zanje ni predvidene pomoči države.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
4. september 2020 | 7:22:00

Kot sami pravijo, je elektrifikacija teh treh modelov šele začetek, saj bodo v prihodnjih letih s hibridnimi pogoni opremili tako rekoč celotno floto svojih vozil. Povsem logično, saj je prihodnost avtomobilske industrije močno povezana s strogimi okoljskimi standardi, ki jih narekujejo v Bruslju. Renaultova hibridna vozila bodo prepoznavna po oznaki E-Tech. Pod to se skriva ogromno razvoja, več kot 150 patentov in nekaj rešitev iz dirkalnika F1 (rekuperacija energije in njena učinkovita raba ter razvoj pri samodejnem menjalniku.) Bolj kot vse to me je zanimalo, kaj uporabniku hibridno gnani Renault ponuja in kako drugačen je. 

Kot že omenjeno, E-Tech oznaka predstavlja hibridne Renaultove avtomobile, a ima dve različici. Clio spada v kategorijo polnih hibridov (HEV), medtem ko Captur in Megane Grandtour spadata med priključne hibride (PHEV). Vsem trem je osnovi enak pogon. Torej, pod sprednjim pokrovom je vgrajen 1,6-litrski atmosferski motor s 66 kilovati moči (prilagojen emisijskim standardom), ta pa ima na sebi pritrjen še glavni elektromotor in pomožni električni motor (generator in zaganjalnik). V primeru hibridnega Clia ima pogonski sklop vgrajeno 1,2 kWh baterijo (230 V) proizvajalca Hitachi, pri priključnemu hibridu pa je pod zadnje sedeže vgrajena litij-ionska baterija s kapaciteto 9,8 kWh (proizvajalec LG). 

Pri Cliu bo majhna zmogljivost baterije omogočala le nekaj kilometrov »tihe« vožnje in do najvišje hitrosti okrog 70 km/h, hkrati pa bo vsakokratno speljevanje z mesta vedno pogojeno z električnim načinom vožnje. Pri Capturju in Meganu Grandtour, ki sta opremljena s polnilnim kablom, je doseg brezemisijske vožnje primerno daljši. Med 50 in 60 kilometri do najvišje hitrosti 135 km/h, pravijo v tovarni, medtem ko polnjenje na klasični domači vtičnici poteka od 3 do 5 ur (moč polnjenja omejena na 3,6 kW). Renaultovci so vsem trem modelom namenili samodejni menjalnik in z njim možnost izbire programa B ali Brake, kjer gre za rekuperacijo energije, pri kateri ni možno s stikali izbirati stopnjo intenzivnosti. Poleg tega je vzpostavljeno polnjenje baterije pri upočasnjevanju in pri zaviranju (regenerativno zaviranje). 

Postanek na bencinskem servisu bo po novem malce drugačen in nekaj sekund daljši. Ker je v hibridnemu Renaultu vgrajena neprodušno zaprta posoda za gorivo, zaradi česar mora uporabnik pred točenjem goriva predhodno stisniti poseben gumb na armaturni plošči. Kot povedo Renaultovi mojstri, v posodi za gorivo vlada tlak, ki se ustvarja pri hlapenju goriva in ker je pri tem vozilu možnost, da se dlje časa avto vozi zgolj na elektriko, bi ob naslednjem polnjenju odpiranju lopute za gorivo vnetljivi hlapi lahko povzročili tudi možnost požara. Zato so zasnovali nov sistem, ki ob pritisku gumba v potniški kabini, »dekompresira« posodo za gorivo preko posebne cevke nad zadnjim kolesom in šele na to odpre loputo za točenje goriva. Vezano na ta sistem, bo v 39-litrski posodi moralo biti vsaj 8 litrov goriva.

 

Skupna sistemska moč pri Cliu znaša 103 kilovate (140 KM), kar v tovarniškem jeziku pomeni porabo 4,3 litra na 100 km, sistemska moč pri ostalih dveh pa znaša 117 kilovatov (160 KM), medtem ko so podatki o porabi ovrednoteni le na slab liter in pol. V praksi se bo pri obeh podatek porabe gibal nekoliko višje. Prav poraba naj bi bila tisti ključen podatek, zaradi česar pri Renaultu stavijo na prodajni uspeh. Obenem so pri razvoju uspeli ohraniti enako prostornino pri prtljažniku (dodan je še dodaten prostor za kablovje), ne pa tudi pri ceni. Osnovni Clio e-Tech je pri nas na voljo za 18.690€, priključno-hibridni Captur stane najmanj 25.190€, prenovljeni karavanski Megane (faza 2) pa 29.490€. Pri vseh je upoštevan promocijski popust. 

Prvo kratko vožnjo treh novih produktov smo tokrat opravili v okolici Mirne Peči. Namreč, tik ob dolenjski avtocesti je na več kot 3000 kvadratnih metrih površine zgrajen nov izobraževalni center, kjer novo znanje pridobivajo vsi zaposleni v trgovski Renault-Nissan in Dacia verigi. V tem centru je zaposlenih 15 inštruktorjev, ki usposabljajo prodajalce, servisne svetovalce in mehanike iz Slovenije in del držav nekdanje Jugoslavije. 
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
don CONSIGLIO
Še najbolj zanimiva je teža. V uradnih podatkih je ta Clio 10 kg lažji od primerljivega 1.3 TcE s 130konji... Po drugi strani paje Captur skoraj 200 kg težji od primerljivega bencinarja. To pa je že mlo manj sprejemljivo... LP, don CONSIGLIO
4.9.2020 11:11:12
slonana
Fantastični, hvala za reportažo!
4.9.2020 12:49:30
klemens
Kaj pa vem, saj če si bolj osnovnega clia vzameš kot drugi avto za cca 12k eur in delaš z njim okoli 10k km letno in ima porabo cca 5-6l ne vidim smisla, zakaj bi plačeval 50% več ob nakupu.
4.9.2020 12:53:54
IcEmAn
Na Žurnal24 imajo "zanimiv" naslov: Clio E-TECH gladko porazi dizla. Kot prvo je hibrid dražji od dizla (res pa, da je dizel z ročnim menjalnikom, z EDC bi bila verjetno skoraj identična cena), kot drugo je to, da so pri hibridu namerili 4,9 litra na 100, kar spet ni tako hudo nižje od dizla - nekega konkretnega podatka za dizelskega Clia še nisem zasledil, imam pa pri svojem večjem Meganu Grandtour z istim motorjem 5.3 zelo mešane vožnje. Pa še cenejši je bil od hibridnega Clia, da ne omenjam ostalih dveh plug-in hibridov.
4.9.2020 18:50:09
klemens
Kolikor jaz poznam lastnike cliov, redko kdo da več kot 14k za novega. Enako za C3 ali P 208, okoli 15k eur, že vsi začnejo gledati rang večje vozilo.
4.9.2020 19:37:09
RUNC
@klemens; Problem je v tem, da če hočeš kolikor toliko vsaj malo opreme in neko srednjo izbiro motorja, si takoj na cca. 14k ali 14,5k eur. Pa še to, pri polovici modelov v razredih B in C bo do konca tega koledarskega leta prišlo do faceliftov, ki bodo avtomobile spet v povprečju podražili za okoli 1k. eur - preverjeno ob obisku salonov v juliju in avgustu. Je pa res, da recimo clia ni med njimi.
6.9.2020 14:34:32
slonana
Super so!
6.9.2020 23:47:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija