Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Električna vrnitev odpisanega
Novosti   |   Premiera: GMC Hummer EV
Električna vrnitev odpisanega
GM je vrnil v življenje ime Hummer, ki bo od zdaj najprej živel z električnim srcem.
Artur Švarc
22. oktober 2020 | 9:58:00

Legendarni AM General HMMWV ali Humvee, ki ga je uporabljala ameriška vojska, je v devetdesetih in desetletje zatem pri GM-u ustvaril znamko Hummer, ki je slovela po tankovskih terencih. A znamka je umrla 2010, potem ko je bila vse, česar ekologija ni marala.

Že lani se je napovedovalo, da se bo Hummer vrnil kot električni terenec, januarja letos smo ugledali prve fotografije in napoved, da bo odslej to del znamke GMC. Logično, saj GM ne rabi na novo začenjati samostojne znamke, je pa Hummer oblikovno dovolj prepoznaven, da ga novo družinsko ime ne moti pri prepoznavnosti.

Oblikovno je avto precej bolj moderen od svojih škatlastih predhodnokov. Med sprednjima žarometoma je šest pravokotnih LED svetil, ki vsaka nosi eno od črk imena. Vse ostale oblikovne rešitve bodo najbolje interpretirale vaše oči s pričujočih fotografij, vseeno pa ostaja dovolj zmesi starega in novega, da vemo za kaj gre in da je hkrati rez s preteklostjo dovolj močan. Mogočni terenec je postavljen na 35-palčna kolesa.

Notranjost je zračna, na sredini je 13,4-palčni zaslon infotainmenta, merilniki merijo 12,3 palca. Avto je naokrog opremljen s kamerami, ki omogočajo pregled ob bolj zahtevni vožnji, pa naj bo to plezanje po brezpotjih ali parkiranje v trgovskem centru. Skupaj kamere omogočajo 18 različnih pogledov.

Za doplačilo v avto dodajo še Watts to Freedom način, ki milo rečeno Hummerja »strgajo z verige«. To pomeni, da lahko do stotice pospeši v malce več kot treh sekundah, po vzoru Tesle pa pred nastavljenim nadzorovanim pospeševanjem avto še zaigra in »zapleše«. Ah ti Američani.

Ob začetku bo Hummer EV na voljo s tremi elektromotorji, ki skupaj dosegajo 746 kW in nekaj čez 1000 Nm navora.

Avto ima 800-voltno DC polnjenje, ki omogoča moč polnjenja do 350 kW. Za 150 kilometrov dosega se napolnijo v 10 minutah, polne kapacitete baterije pa GM še ni razkril, dosega pa naj bi bilo okoli 550 kilometrov. Med ostalimi novotarijami najdemo štirikolesno krmiljenje in napovedani CrabWalk način, kjer se sprednji in zadnji kolesni par kotno poravnata in v omogočata tudi rahlo prečno premikanje vozila. Kje in zakaj bi to potrebovali, pa bomo verjetno izvedeli kmalu, drugače pa štirikolesno krmiljenje omogoča predvsem boljšo okretnost.

Vzmetenje je zračno in omogoča 15-centimetrske vertikalne premike.

Kot je po novem v navadi, ima tudi Hummer EV svojo Prvo izdajo s praktično vso opremo, ki je že razgrabljena, po ceni 112.595 dolarjev za kos. Prvi kupci se bodo z njim zapeljali prihodnjo jesen, ko bodo sledile tudi cenejše različice EV2X in EV3X.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
Tole je komedija...GM priznal,da sploh še niso sestavili pravega delujočega Hummerja EV https://insideevs.com/news/450345/gm-admits-no-gmc-hummer-ev-exists-yet/
22.10.2020 20:43:04
serbi
Sej to ni nič novega. Nekaj podobnega se poslužuje že Tesla in še verjetno mnogo drugih. Namesto da dražijo s koncepti, enostavno postavijo na ogled, tak avto, ki bo prišel na trg.
26.10.2020 20:55:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija