Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dizel ostaja, prihaja četrta generacija multimedijskega sistema
Novosti   |   Premiera: prenovljeni Ford Focus
Dizel ostaja, prihaja četrta generacija multimedijskega sistema
Na pol poti do nove generacije bodo pri Fordu čez nekaj mesecev na evropske ceste poslali prenovljenega Focusa. Ta bo tudi prihodnje na voljo kot kombilimuzina, karavan, ST in v terenski Active različici.
Peter Pirkovič
14. oktober 2021 | 11:26:00

Focus je zgodba, ki jo pri Fordu ohranjajo že več kot dve desetletji, saj nenazadnje o obstoju odločajo kupci. Že res, da je v zadnjih letih morda priljubljenost vozil tega segmenta nekoliko padla, a vendar na drugi strani nosi primat enega najbolj prepoznavnih modelov v Fordovi paleti. Pred nekaj meseci smo ga z novinarskimi kolegi iz ostalih uredništev razglasili za zmagovalca v primerjalnem testu PRIMA, zato smo prepričani, da ima kot tak še vedno svetlo prihodnost. 

V tokratni prenovi so se Fordovci odločili za lepotni poseg na sprednjem delu. Oblikovalci so poskrbeli za svežo obliko serijskih LED žarometov, kjer so vključene tudi LED meglenke in nov LED dnevni podpis, malenkostno so mu povečali masko ter rahlo preoblikovali odbijač. Skladno z osvežitvijo so poskrbeli še za prevetritev ponudbe 17-, 18- in 19-palčnih platišč, hkrati pa so zamešali še novo zeleno barvo za najhitrejšega Focusa z oznako ST. Ta bo še naprej na voljo v kombilimuzinski in karavanski karoserijski izvedbi, poganjal pa ga bo 2,3-litrski Ecoboost motor z 205 kilovati moči.

Pri vseh ostalih različicah Focusa bodo kupci izbirali med znano zasedbo bencinskih in dizelskih motorjev. V prvi vrsti omenjajo litrski trivaljnik s 74, 92 in 114 kilovati moči, ki je ne glede na izbiro menjalnika (6-stopenjski ročni ali samodejni sedemstopenjski Powershift) elektrificiran z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom. Hibridni pogonski sklop standardni alternator nadomesti z integriranim generatorjem, ki ga poganja jermen (BISG), sistem pa omogoča zajem in shranjevanje energije, ki se običajno izgublja med zaviranjem, v posebni litij-ionski bateriji. Sistem BISG lahko deluje tudi kot motor in z dodatnim navorom poveča skupni navor pogonskega sklopa za odzivnejše pospeševanje, ali za učinkovitejšo porabo goriva. V ponudbi ostaja tudi dizelski 1,5-litrski štirivaljnik s 70 ali 88 kilovati, ki omogoča kombinacijo z 8-stopenjsko avtomatiko.

Potniška kabina je v največji meri napredovala v delu voznikovega delovnega okolja, kjer je opazna popolna digitalizacija. Analogne merilnike je zamenjala nova digitalna podlaga z urejeno grafiko, še večji napredek pa predstavlja uvedba info-zabavnega sistema Sync4, ki prinaša tudi ogromen 13,2-palčni osrednji zaslon na dotik. Slednji vključuje krmilnike za funkcije, kot sta ogrevanje in prezračevanje, ki jih je bilo treba prej aktivirati s fizičnimi gumbi, zato je sredinska konzola čistejša in še bolj urejena. Sistem obenem zagotavlja brezžično združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto, niso pozabili niti na glasovno upravljanje (15 evropskih jezikov, a ni jasno, če je med njimi tudi slovenščina) in na povezovanje z avtomobilom na daljavo (Ford Pass Connect), uporaben pa bo tudi navigacijski sistem TomTom s prometnimi podatki v živo. Pri karavanu velja omeniti še to, da ima ta v prtljažnemu delu urejen prostor za odlaganje mokrih oziroma umazanih obuval ali oblek. V delu mokre območja je vstavljena obloga, ki zagotavlja odpornost na vodo in vlago.

Fordovi razvojniki so se posvetili tudi področju aktivne varnosti in Focusa opremili z nekaj uporabnimi asistencami. Poleg že poznanih, je Focus opremljen tudi s posodobljenim sistemom o mrtvih kotih, ki upošteva tudi rabo prikolice. Voznik mora pred priklopom vnesti v sistem širino in dolžino prikolice, sistem pa bo samodejno poskrbel za izravnavo in opozoril voznika, če je v mrtvem kotu vlečene prikolice drugo vozilo. Nova je asistenca za križišča, ki uporablja Focusovo naprej usmerjeno kamero v kombinaciji z radarjem, da nadzira cesto pred vozilom in zazna nevarnost trčenja z vozili, ki se bližajo po vzporednih voznih pasovih. Asistenca lahko samodejno zavira pri hitrosti do 30 km/h, sistem pa za delovanje ne potrebuje cestnih oznak ali infrastrukture in deluje tudi ponoči.

Prenovljeni Focus v prodajne salone po Evropi prihaja predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
iii...to so pa moja jajca, samo v malo prenovljeni obliki Vglavnem....avtomatika ne kupovati, še manj pa dizlov. Bencinski 1.0 motor pa je OK, v povezavi z na novo razvitim menjalnikom. Tisti, kateri nočejo težav z integriranim alternatorjem (kao blagi hibrid in takšne puhlice) pa naj posežejo po čisto klasičnem pogonu ICE s 125 KS. Najbolj zanesljiv in najmanj kvarljiv pogon od vseh.
14.10.2021 14:31:06
spartan
Koliko je pa sedaj višina, širina in dolžina avtomobila in koliko je bila prej v generaciji MK3? Mere prosim
14.10.2021 14:32:19
rovokopac
Ko bi se proizvajalci raje ukvarjali s svojo osnovno dejavnostjo, bi bilo precej lažje. Namesto da bi izpilili vozilo, se igrajo z ekrani. Še dobro, da nesreča zaradi igranja po teh ekranih ni nevarna kot je s telefonom. 🥴
14.10.2021 16:44:52
spartan
Sam tega klumpa ne rabim; ABS naj pustijo, vsa ostala elektronika je pa za v saro. No, mogoce kaksno samodejno zaviranje v sili.
14.10.2021 17:08:18
DarkoLazic1998
FORD avtohiša mi je zatrdila da so focus ST 2.3 ukinil sedaj pa vidim da je spet na voljo.. ne resnost fordovih prodajalcev bo treba poiskati vozilo pri konkurenci
14.10.2021 22:41:09
7even77
To, o iskanju drugega vozila pri konkurenčnih ponudnikih, verjetno velja v vsakem primeru.
15.10.2021 7:11:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija