Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
VW ima najbolj čiste dizle
Novice   |   Paradoks
VW ima najbolj čiste dizle
Leto dni po izbruhu afere Dieselgate je evropska komisija za okolje in promet predstavila študijo z nadvse zanimivimi rezultati.
Artur Švarc
20. september 2016 | 10:55:00

Primerjali so namreč emisije NOx pri dizelskih pogonskih agregatih, ki naj bi izpolnjevali okoljsko normo Euro6 in razkrili, da imajo pri realni uporabi v prometu med 230 testiranimi primerki najčistejše prav pri Volkswagnu.

Kljub temu je tudi ta vrednost dvakrat višja, kot jo zapoveduje standard. Najslabše sta se odrezala Suzuki in Fiat, saj so pri Japoncih in Italijanih kar za petnajstkrat prekoračili zahteve standarda, visoke izpuste pa imajo še pri Renault-Nissanu in Opel-Vauxhallu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Plačan študija od VW, če se mene vpraša. Že iz objavljenega PDF-ja se vidi, da so samo analizirali neke neznane teste. Teh "reportsov" nimajo nikjer not priloženih, če greš na EQUA stran pa so sami VW-ji in Audiji gor Transport & Environment has reanalysed NOx emissions data from the national investigation reports prepared in France, Germany and the UK, and complemented this with additional information from Emissions Analytics (EA) EQUA Air Quality index that grades the NOx emissions from road tests EA has performed.
20.9.2016 11:28:04
jjs
Renault Nissan = drugi najboljši ali drugi najslabši? Tekst trdi prvo, slika drugo.
20.9.2016 12:16:36
speedy
@jjs: Mea culpa. Hvala za opombo.
20.9.2016 12:55:43
byrkus
Jaz pa dopuščam možnost, da je šla birokracija v tem primeru predaleč. Namreč, kurilno olje je (že po teoriji rafinacije) kot gorivo polno kemijskih spojin, kakršnih v lažjih gorivih (bencin) enostavno ni. In te primesi je do neke mere mogoče uničiti oz. pretvoriti, absolutne čistoče pa že zaradi kemije skorajda ne more biti. Kar pomeni, da so v bistvu dizli v tem momentu tako čisti, kot niso bili še nikdar, s tem se menda vsi strinjamo. Problem pa se pojavi, da so določene normative po vrsti sprejemali v obdobju, ko teh motorjev sploh še ni bilo razvitih. Karikirano rečeno, leta 2005 (rečem na pamet) so rekli, da mora biti leta 2015 izpušni plin sestavljen iz nekih maksimalnih mejnih vrednosti, katerih se ne sme prekoračiti. Problem pa se pojavi, ko kemija pride do svojih skrajnih mej - in naenkrat smo v 2015, in normative enostavno ni mogoče doseči... nakar se pojavita dve možnosti. Ali dizle totalno prepovedat, ker takih normativov očitno z aktualno tehnologijo ni mogoče doseči, ali pa sprostiti kakšno normo. Pa resno dvomim, da bo kdorkoli uveljavil kaj od obojega. In zdaj smo pač v fazi, ko se praktično vsi strinjamo, da norme ni mogoče doseči, hkrati pa vsi"vemo", da so dizli čisti kot nikdar prej. Dizelski catch 22, neke vrste...
20.9.2016 12:58:06
spartan
Dizle ven, pa elektriko noter. Simpl.
20.9.2016 14:02:10
aichi
Elektrika je pa čista, ja? :@
20.9.2016 15:51:35
KOMPRESOR
Elektrika je večja svinjarija kot bencin tu ni dvoma. Ta električna vozila na baterije, ki jih trenutno izdelujejo so samo ena vmesna postaja, ki nimajo prihodnosti.
20.9.2016 21:03:00
2fast4y
Študijo je sofinanciral VW,kar pove vse o kredibilnosti študije....
20.9.2016 21:15:26
skrivo
Spet pametni ljudje na delu, ko se eden spomni, da elektrifikacija prometa vse reši. Spet je treba po njem udarit seveda. Še čudno, da nismo še vedno v kameni dobi. Geniji na pamet rečejo, da električni avto onesnažuje bolj kot bencin/diesel, ker se električni avti filajo z elektriko narejeno v TEŠ6. To seveda drži le delno, pa OK recimo, da se vsi električni avti filajo na "premog". Pa pustimo NOx izpuste, ki jih v TEŠ6 zelo dobro prepucajo na njihovem dimniku - že tu je električni avto v prednosti, žal . Gremo pogledat CO2 izpuste. A vi geniji sploh veste, da je izkoristek TEŠ6 tako visok, da mu naše "mašine" niti do kolen ne sežejo? To pomeni, da če električni avto filamo na "premog", le ta še vedno pridela manj izpustov CO2 kot naši bencinarji/dizelaši. It to brez upoštevanja dejstva, da pridelava bencina/diesela v rafineriji ter prevoz do bencinskih črpalk pridela zelo veliko CO2. Za dokaz z izračuni tu ni dovolj prostora, ampak itak ste geniji in boste to že znali izračunat, a ne? Aja pa Litijeve baterije pravite da so strupene - spet sedi ena! Baterijo iz mobilca ima vsak; če jo do konca izpraznite (potopite v slano vodo), jo nato nahko pojeste in vam ne bo nič (aja, edino narežite jo na male koščke, da se ne boste zadavili)!
20.9.2016 23:53:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija