Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Konec ugodnosti za električarje na Norveškem?
Aktualna vladajoča politika na Norveškem se nagiba k odločitvi, da ukinejo subvencije za težja električna vozila in jim hkrati naprtijo nov davek.
Uredništvo Tesla
17. oktober 2017 | 9:37:09

Električna vozila na Norveškem predstavljajo petino celoletne prodaje novih vozil, kar pa bi se v prihodnje utegnilo spremeniti. Po predlogu, ki ga je v četrtek predstavila desna manjšinska vlada, bi morali davek plačati tudi kupci električnih vozil, ki tehtajo več kot dve toni. Med takšne spadata tudi Tesla S in X, ki kljub prijaznosti do okolja ne varčujeta pri prestižu in zmogljivostih, kar se pozna tudi pri končni ceni in teži vozila.

Po besedah finančne ministrice Siv Jensen takšna vozila obremenjujejo ceste toliko kot vozila z običajnim motorjem, zato bi morali njihovi lastniki v državno blagajno prispevati več. Kupec Tesle X z osnovnim paketom opreme bi tako moral odšteti okoli 70.000 kron oziroma 7.500€ davka.

Predlog je pričakovano sprožil ostre polemike. Norveško Združenje električnih vozil je dajatev označilo za "davčno bombo" in opozorilo, da si je Norveška zadala cilj, da bo že leta 2025 prepovedala prodajo novih avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem. Kritiki opozarjajo tudi, da Norveška marsikateri državi služi kot zgled na področju zelene mobilnosti, zato bi takšna poteza v svet poslala slab signal.

Neodobravanje so sicer v preteklosti požele tudi spodbude za nakup električnih vozil, ki po mnenju nekaterih bogatašem omogočajo, da zelo ugodno pridejo do razkošnega vozila. Z vsemi vključenimi olajšavami in popusti je namreč mogoče električno vozilo kupiti za nižjo ceno od primerljivih prestižnih jeklenih konjičkov z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Jože
To je pesek v oči in nisem pričakoval, da imajo tudi pri Norvežanih tako maloumne politike kjer rečeš non+ultra imbecilno razmišljanje. Tesla je trenutno eno izmed redkih električnih vozil z nekim realnim dosegom. In če je vozilo težko, še ne pomeni da je prestižno in obratno. Žal je bistvo teže vozila prav baterija in kaj je sedaj to nek nov davek na doseg? Ljudem se bo utrgalo oz. se bo kakovost in nezadovoljstvo posledično poslabšalo s tem v povezavi pa bo tudi gospodarstvo počasi postajalo neučinkovito in nekonkurenčno, če bo nekdo potreboval 2h prostega teka, da bo baterije ponovno napolnil. Če se želimo otepsti olja, bo očitno vodik prevzel primat, kjer se lahko proizvodnjo enakomerno razporedi preko celega dne oz. se izdatneje proizvaja, ko je nižje poraba v tovarnah, potrošnja pa pokrije vse špice iz rezervoarjev.
17.10.2017 12:49:54
merecedes benz
Socialisti iz severa si spet delajo sramoto. Država, ki praktično ne dela nič, razen lovi kite in pumpa plin. Savdska Arabija Evrope je ena najbolj hinavskih držav. Koliko pa je Norveška prispevala pri razvoju električnih vozil? Absolutno nič, to naj reši ameriški oz. avtomobilski privatni sektor. Šli bi se neko kvazi okolju prijazno državo, a glavna izvozna artikla so jim onesnaževanje in Breivik ...
18.10.2017 7:01:43
bacco
Jah no... če upoštevaš dejstvo, da so Norvežani kupovali električne avtomobile predvsem zato, ker so bili neobdavčeni (in zato je bil v primerjavi s klasiko še Tesla poceni), je dokaj logično, da bodo slej ko prej začeli kasirat tudi pri "eko" avtomobilih. Ko neka zadeva postane množična pač tudi dacarji pristavijo svoj pisker.
18.10.2017 7:51:48
2fast4y
Socialisti spadajo na levi politicni pol...desnicarska manjsinska vlada je pro nazi usmerjena...Benz drzi se raje avtomobilov...
18.10.2017 8:18:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija