Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Fiesta in Ranger, Fordova prvaka v porabi
Nova izdaja Fieste in pickup Ranger sta med izzivi za doseganje kar se da majhne porabe postavila tri nove rekorde v ekonomični vožnji.
Uredništvo Ford
15. november 2017 | 7:57:16

Fiesta, ki jo je poganjal Fordov dizelski motor TDCi s 120 KM, za volanom pa sta sedela novinar Paul Clifton in inženir Ian McKean, je po 570 kilometrih vožnje postala skupni prvak MPG Marathona s povprečno porabo 2,3 l/100 km – s tem je za 12 odstotkov izboljšala prejšnji rekord, rezultat pa je bil 34 odstotkov nižji od uradnih podatkov o porabi Fieste.

Odličen rezultat sta dosegla tudi norveški duet (Knut Wilthil in Henrik Borchgrevink), ki sta se s Ford Rangerjem z 2,2-litrskim dizelskim motorjem TDCi podala še na daljšo pot in postavila zaenkrat nepotrjen nov svetovni rekord v največji razdalji, prevoženi s pickupom in enim rezervoarjem goriva. S skrbnim načrtovanjem poti in uporabo naprednih ukrepov, kot je navzdol nagnjeno vozilo pri parkiranju med premori za varčnejše speljevanje, sta s povprečno hitrostjo 60 km/h prevozila 1616 kilometrov čez Norveško, Švedsko in Finsko. Kljub zahtevnim vremenskim pogojem sta Wilthil in Borchgrevink med 30-urno vožnjo uspela doseči porabo malce pod 5,0 l/100 km, kar je 23 odstotkov manj od uradnih podatkov za model.

Fordovih šest preprostih napotkov za eko-vožnjo:

1. Poskrbite za redno servisno vzdrževanje in preverjajte nivo olja. Ustrezno vzdrževana vozila delujejo učinkoviteje.

2. Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak v pnevmatikah lahko poveča porabo za do štiri odstotke.

3. V prtljažniku ali kabini ne prevažajte nepotrebnih bremen.

4. Odstranite prazne strešne prtljažnike in zaprite okna, še posebej pri vožnji z večjo hitrostjo. Tako boste zmanjšali zračni upor, kar omogoča prihranek do 10 odstotkov goriva.

5. Vozite enakomerno in spremljajte promet kar se da daleč pred sabo – in tudi za sabo. Nenadno pospeševanje in zaviranje je kaznovano z večjo porabo.

6. Pri pospeševanju kar se da hitro prestavite v višjo prestavo. Nekateri Fordovi modeli so opremljeni z indikatorjem, ki svetuje optimalen trenutek za prestavljanje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija