Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Napoved
Prvi avto brez volana, je to prihodnost?
Pri General Motorsu, ki pospešeno razvijajo svoj samovozeči avtomobil, so predstavili koncept avtomobila brez volana.
Peter Pirkovič
12. januar 2018 | 9:01:10

Študijski samovozeči avto, ki po novem ne bo več imel volana, bodo detajlno predstavili čez nekaj ur. V osnovi gre za električno gnanega Bolta, ki ima temu primerno preurejeno notranjost, prvič pa ga na cesto pošiljajo prihodnje leto. Upajmo, da avto brez volana še dolgo ne bo postal realnost, sicer bo avtomobil oziroma vožnja kot taka povsem izgubila smisel.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
aichi
Hočeš nočeš je to edina pot evolucije, stroji ne delajo napak, ljudje pa jih ves čas.
12.1.2018 9:40:30
alfafil
Nihče se zares ne poglablja v to, kaj vse to vleče seboj?! Kakšen smisel ima potem predstavitev Subaruja STI na vašem portalu, recimo, kje boš to vozil?! Kaj bo z tuning in styling sceno in ponudniki? Kakšen smisel bodo imeli takšni in podobni portali? Kaj bo z motorji, motoristi in spremljevalno industrijo? Kaj pa anonimnost, svoboda posameznika? Že itak smo dovolj pod nadzorom, zdaj bomo še več. Nori smo, da to dopuščamo in smo tako pasivni pri tem. Moje mnenje je, da ni potrebe po 100% avtonomiji. Tehniko lahko izkoristimo kot pripomoček, ne pa, da postanemo njeni sužnji.
12.1.2018 10:31:06
shark911
Vidim dve prednosti takih vozil brez volana: lahko se boš peljal na dolge relacija in vmes spal ali igral šah s sopotnikom...druga še večja prednost se mi zdi,da se ga bodo takrat "vozniki" končno lahko napili in se odpeljali domov s svojim avtom,brez strahu da se jim kaj zgodi ali da jih ustali policija Vse ostalo se pa strinjam z Alfafilom...vse skupaj bo nekako izgubilo svoj smisel,avtonomnost vozil naj obstaja,ampak izključno samo takrat,ko voznik tako želi in vklopi,sicer naj bo pa to navaden avto za vožnjo! Brez volanov avtomobili sploh nebi smeli obstajati!
12.1.2018 10:56:20
aichi
Saj to je šele koncept, tega ne boš videl tako kmalu... dejstvo pa je, da je treba vsaj po videnem večini vzet volan iz rok, pa ne bo več oslarij v prometu. Rdeča? Avto ne bo pustil. Enosmerna? Tudi ne. VOžnja po levem pasu na avtocesti? Zgodovina. Divjanje skozi naselje? Nemogoče. Poskus hekanja avtomobila? Kaznivo dejanje, primerljivo s poskusom uboja. V tej poplavi informatike smo vsi znoreli za nekim tempom, ampak aplikacije za hojo, kaj šele za razmišljanje ni, in je nikoli ne bo. Največji dosežek je, sori, pa sem obkrožen s pametnimi mašinami od 10. leta starosti, ko ti gre vse to tako na živce, da bi vrgel telefon v steno in izruval kable. Aplikacija za nakup na Petrolu? Ne hvala, raje pogledam v oči prodajalki in se ji nasmehnem, ona pa men lep dan. To smo izgubili v zadnjih letih in desetletjih. Avto bo še vedno možno voziti samostojno, ampak bo povezano z odgovornostjo. Poglejte si samo un del iz I, Robot, ko Smith sam vozi Audija, ko je napaden al pa, če se ne motim, Judge Dreed, ko Bullockova reče Stallonu, če je nor, da bo sam vozil!
12.1.2018 13:00:00
kamiKaZaA
http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/foto-so-podrobnosti-nesrece-pijan-je-prevozil-rdeco-luc
12.1.2018 13:39:57
aichi
Točno zato - če si neodgovorn al čuza al pa ne moreš vozit
12.1.2018 13:41:46
kamiKaZaA
O tej nesreči je bilo danes non-stop govora po radiu in da je cesta zaprta. Hvala bogu, da je prišlo samo do zvite pločevine. Na tistem odseku je omejitev 70 km/h in avto skozi rdečo je dobesedno v bok zadel pravilno vozečega voznika. In do takih bedarij nebo prihajalo, ko bodo avti sami vozili. Jaz to podpiram. Še vedno pa bo opcija dirkališče za tiste, kateri želijo sami voziti.
12.1.2018 13:42:05
shark911
Kako bodo pa to uvedli v praksi,je pa drugo vprašanje,ker če bo po cestah vozilo 0,1% avtonomnih vozil in 99,9% navadnih z volanom,še vedno nisi rešil prometna vernosti in človeškega faktorja,ker tisti idiotski voznik bo še vedno šel skozi rdečo in treščil,recimo ravno v avtonomni avto brez volana,ki bo slučajno tam vozil...kaj torej potnikom v avtonomnem vozilu v takem primeru pomaga,da njihov avto nima volana?
12.1.2018 14:20:38
shark911
*rešil prometne varnosti
12.1.2018 14:21:02
alfafil
Ja, avto boš lahko vozil po dirkališču, po cesti pa ne, ker nimaš volana. In spet bo prišlo do razslojevanja in še večjih razlik med ljudmi. Kdo bo imel denar za drage igrače, ta bo lahko vozil po pisti. Samo, da bo bogat Slovenec moral čez mejo. Se strinjam, da ti elektronika ne dovoli skozi rdečo, to še ne pomeni, da ti morajo vzeti volan iz roke. Zakaj pa Trumpu dovolijo vladati, če pa vsi vemo kakšen b.... je?
12.1.2018 15:15:34
mk2
Še malo pa bo tako kot v zf filmih s temi samovozečimi avti. Gre pa razvoj v smeri, ki meni osebno ni preveč všeč (izgleda pa, da je večini); torej v smeri vedno manj voznikove vpletenosti v vožnjo ps aichi, mislim, da je šlo da film Demolition man
12.1.2018 16:42:42
alfafil
Vedno manj želijo, da se vpletamo v karkoli. To je dejanski cilj, popolni vodljivi in nadzirani bebci.
12.1.2018 17:55:41
kamiKaZaA
alfafil - se popolnoma strinjam s tem kar si napisal. Ampak žal povratka nazaj ni. Grema malo razčlenit. Imaš pametni telefon ? Imaš morda tudi le par leto staro ali čisto novo pametno TV ? Če imaš eno ali obe od teh stvari, si že pod nadzorom. Če hočeš imajo tvojo lokacijo, vidijo ( kamere TV ali GSM ali računalnik ), slišijo ( tudi preko TV ) kaj se pogovarjaš. Ja, tehnologija je dobra in slaba oz. iz kakšnega kota gledaš. Ko sem bil mali smo imeli stacionarni telefon in sem znal na pamet okoli 10 telefonskih številk oz. tiste, ki sem zelo pogosto uporabljal. Danes pa, ko imam pametni telefon, če ga slučajno zgubim, nevem na pamet niti ene telefonske, da bi lahko na primer poklical najboljšega prijatelja, starša, brata. Ja res je, tehnologija poneumlja, hkrati pa lajša stvari in ni več "žal" potrebno toliko razmišljati ( na pamet znat telefonske, vozit avto, tekoče stopnice te same vodijo, ni potrebno hodit - lahko pa, kot se tudi lahko naučiš par telefonskih na pamet ). Znaš recimo 3 telefonske št. katere imaš v telefonu na pamet ? V kolikor je odgovor da, samo pomeni, da nisi podlegel toliko tehnologiji in še uporabljaš v veliki meri možgane. Ostali smo "žal" podlegli in uporabljamo možgane samo še za stvari, katere trenutno tehnologija ne nadomešča. In bolj se tehnologija razvija, manj ljudje uporabljajo lastne možgane, kar je v končni fazi slabo. Ampak tašna je žal resnica, realnost in bodočnost. Vse bolj postajamo kot je en film iz leta 2006 "Idiocracy".
12.1.2018 22:58:41
kamiKaZaA
Še to: Ko sem bil mali smo imeli črno-belo TV brez daljinca. Torej ata se je moral vstat iz kavča, če je želel kanal prestaviti ( bilo je torej več gibanja kot danes ko poznamo daljinec ). In če sem se jaz slučajno znašel v dnevni sobi, sem bil jaz njegov daljinec. Na srečo je imel TV samo 8 kanalov, tako, da nisem ravno dolgo stal pred TV. Ne predstavljam si danes, da bi šaltal od 1 pa do 200+ in nazaj In spet je tehnologija vpeljala daljinec in ni več potrebe, da ko menjaš kanal, da bi se moral vstati in sprehoditi do TV in potem nazaj na sedežno. Koliko ljudi danes ko menja kanal, se vstane, sprehodi od kavča do TV in nazaj ? Msilim, da noben, ker je tehnologija to omogočila, hkrati pa nova tehnologija nobenemu ne preprečuje, da bi to počel kot se je počelo v starih časih. Ampak sem že zgoraj omenil par primerov, da tehnologija lajša, hkrati pa tudi res ponumlja in bolj poleni človeka.
12.1.2018 23:11:13
skrivo
Avto brez volana je zame avto brez duše. Lahko avto sam vozi, ker so določene prednosti avtonomne vožnje, ampak zaboga pustite mi možnost voziti avto! Jaz bom pripravljen volan doplačati!
12.1.2018 23:22:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija