Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Bodo Kitajci postali največji delničar v Daimlerju?
Po poročanju Bild Am Sonntag, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, ima kitajski Zhejiang Geely Holding Group v načrtu nakup velikega števila delnic nemškega velikana, ki upravlja z znamko Mercedes-Benz.
Peter Pirkovič
6. februar 2018 | 9:55:01

Če se bo načrt uresničil bo kitajski Geely postal največji posamezni delničar Daimlerja. No, novembra so pri Geelyju sestavili in Nemcem poslali posebno ponudbo, da bo po znižani ceni kupili 5 odstotkov Daimlerja, a so Nemci to gladko zavrnili in jim namignili, da te lahko prosto kupijo na trgu. Očitno se zdaj obeta ofenziva, ki bo pripeljala do tega, da bo Geely postal največji delničar, saj imajo v namenu kupiti vsaj 7-odstotni delež v podjetju. Namreč, za zdaj s 6,8% deležem največji posamezni delničar ostaja kuvajtski državni investicijski sklad, sledi mu Renault-Nissan s 3,1-odstotnim deležem, medtem ko 18,9% predstavljajo zasebni vlagatelji, preostalih 71,2% pa je razpršenih po tako imenovanih institucionalnih vlagateljih (veliki investitorji, pri katerih se zbira večja količina kapitala; to so zavarovalnice, pokojninski skladi, družbe za kapitalske naložbe).

Bojda je načrt Kitajcev, ki imajo v lasti tudi švedski Volvo, da bi se na tak način dokopali do Daimlerjevega električnega pogona (+baterije) in da bi skupaj z njimi na kitajskem zasnovali skupno partnerstvo za izdelavo električnih vozil. A zdi se, da bodo morali Kitajci seči precej globlje v žep, če se bodo želeli dokopati do Mercedesove tehnologije. Potreben bo vsaj četrtinski delež.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija