Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kitajci želijo trgovati s pridobljenimi podatki o voznikih
Strateški direktor pri Mercedesu, Claous Ehlers, je v nedavnem intervjuju za Quartz povedal, da imajo Kitajci kompletno bazo podatkov o vozniških navadah, s katerimi zdaj želijo mastno zaslužiti.
Peter Pirkovič Mercedes
9. februar 2018 | 10:15:53

Ehlers je povedal, da je bil nedavno kontaktiran s strani nekega kitajskega podjetja, ki bi mu v zameno za določen znesek priskrbela celotno bazo podatkov, ki jih avtomobili zbirajo o voznikih (kako hitro vozi, kje največkrat vozi, kakšen avto vozi, kakšno glasbo posluša...), k temu pa je dodanih tudi nekaj izbranih osebnih podatkov, ki jih hrani državni aparat. Gre za podatke pravzaprav o celotnem profilu določenega voznika, s katerimi bi posledično proizvajalci lažje nagovarjali kupce, saj bi že vnaprej vedeli približen karakter osebe.

Pri Mercedesu so omenjeno ponudbo menda zavrnili, saj ne želijo operirati s pridobljenimi podatki, ki so morda pridobljeni na nelegalen način. A po drugi strani takšne ponudbe dokazujejo, česa vsega so sposobni analizirati avtomobilski možgani oziroma črne skrinjice, ki so v večini novejših avtomobilov povezani z neko centralo preko prenosa mobilnih podatkov, hkrati pa kažejo kako ranljiv je varnostni sistem. Kitajci seveda zbirajo in skušajo prodajati podatke o njihovih voznikih, kar pa ne pomeni, da nimajo naprimer podatkov o navadah evropskih voznikov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija