Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kitajci postali največji posamični delničar Daimlerja
Lastnik švedskega Volva, kitajsko podjetje Geely, je včeraj opravilo enega največjih nakupov delnic v zadnjem času in si tako zagotovilo pomemben položaj v nemškem avtomobilskem koncernu.
Uredništvo
24. februar 2018 | 9:24:13

Geely oziroma njegov ustanovitelj in prvi mož, milijarder Li Shufu, je namreč za 7,5 milijarde evrov kupil 9,69-odstotni delež v koncernu Daimler, ki obvladuje Mercedes-Benz. S tem nakupom so Kitajci prehiteli Kuvajtčane (kuvajtski državni sklad), ki so dosedaj veljali za največjega posamičnega delničarja, namen kupovanja delnic Daimlerja pa se skriva v dostopu do razvojnih podatkov za električne avtomobile. 

Geely je leta 2010 od ameriškega velikana Ford že prevzel švedskega proizvajalca Volvo Cars, konec minulega leta pa je postal še največji delničar koncerna Volvo Group. Kupil je namreč 8,2-odstotni delež in pridobil skupno 15,6-odstotni del glasovalnih pravic.

Li je sicer 10. na Forbesovi lestvici najbogatejših Kitajcev in 209. na seznamu najbogatejših Zemljanov. Njegovo premoženje je ocenjeno na skoraj 17 milijard ameriških dolarjev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Daimler rabi kapital in rast, zato. Vsekakor pa znajo Nemci zabremzati, ce bofo Kitajci prevec pametni...kot npr. pri Volvu.
24.2.2018 12:27:48
KOMPRESOR
Ravno si mi vzel iz ust, se strinjam za oboje povedano.
26.2.2018 14:37:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija