Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Blockchain
Porsche v svoje modele uvaja veriženje podatkov
Porschejevci skupaj z berlinskim zagonskim podjetjem XAIN preskušajo uporabo veriženja podatkov neposredno v vozilu.
Uredništvo Porsche
28. februar 2018 | 12:09:02

Gre za transakcije, ki temeljijo na tej tehnologiji, so varne in hkrati lahko potekajo bistveno hitreje kot prej. Testirani primeri uporabe segajo od zaklepanja in odklepanja vozila prek aplikacije s časovno omejenimi pravicami dostopa pa do novih poslovnih modelov s kodiranim beleženjem podatkov. To je na primer mogoče nadalje razvijati za izboljšanje avtonomnih funkcij.

Veriženje podatkov je razdeljeni protokol za transakcije podatkov med poslovnimi partnerji, na katerem temeljita tudi znani kriptovaluti bitcoin in ethereum. Vsaka sprememba se tam zapiše v kronološko sledečih si podatkovnih blokih – transparentno in varno pred ponarejanjem. V tem se po besedah Oliverja Döringa, finančnega stratega pri Porscheju, skriva ogromen potencial. "S tem lahko podatke prenašamo hitreje in varneje ter tako našim strankam v prihodnje ponudimo še več udobja, denimo pri polnjenju, parkiranju ali da bi tretji osebi, na primer dostavljavcu paketa, omogočili začasni dostop do vozila. Inovativno tehnologijo pretvarjamo v neposredne koristi za stranke." 

Storitve, razvite na osnovi veriženja podatkov, so hitre in zelo varne. Avto postane del verige podatkovnih blokov, tako da je možna neposredna offline povezava, torej brez obvodov prek strežnika. Postopek odklepanja in zaklepanja avtomobila prek aplikacije traja 1,6 sekunde in je tako do šestkrat hitrejši kot doslej. Poleg tega se izvrši učinkovito kriptografsko kodiranje. Ta postopek skrbi za to, da se vse aktivnosti nespremenljivo dokumentirajo v verigi podatkovnih blokov in jih je mogoče pregledovati prek aplikacije. Pravice dostopa je tako mogoče varno dodeljevati tudi digitalno in so za lastnika vozila ves čas sledljive. Dostop deluje tudi na daljavo. 

Ta tehnologija poleg tega omogoča dodeljevanje časovno omejenih pravic dostopa do vozila – na varen in učinkovit način. Z veriženjem podatkov je mogoče vzpostaviti zaščiteno povezavo do avtomobilskih podatkov in funkcionalnosti. Obenem zagotavlja sleherno komunikacijo med vsemi deležniki. Tretje ponudnike je mogoče vključiti brez dodatne strojne opreme in samo s t. i. pametnimi pogodbami. Pametne pogodbe (Smart Contacts) so avtomatizirane pogodbe, ki omogočajo začetek transakcij, ko so izpolnjeni predhodno opredeljeni pogoji. To pomeni, da je tehnično zagotovljeno upoštevanje pogodbe. "S to sodobno tehnologijo podpiramo tudi našo ofenzivo električne mobilnosti, začenši s hitrejšo, preprostejšo in varnejšo avtentikacijo na polnilni postaji pa vse do postopka plačila, " je povedal Uwe Michael, vodja razvoja elektrike/elektronike pri Porscheju. 

Proizvajalec športnih avtomobilov se poleg tega ukvarja z novimi poslovnimi modeli, ki temeljijo na veriženju podatkov. Prek tako imenovanega preverljivega beleženja podatkov se podatki za obdelavo lokalno kodirajo v razdeljeni verigi podatkovnih blokov. Nadzor nad podatki je na strani uporabnika; on odloča o uporabi podatkov za določene situacije. Vse aktivnosti se dokumentirajo v verigi podatkovnih blokov, postopki brisanja tako postanejo transparentni. Na tej osnovi bomo v prihodnosti lahko ponudili avtonomno vožnjo z izboljšanimi funkcijami: s pomočjo lokalnih podatkov bo mogoče doseči regionalne učne učinke in jih varno deliti z drugimi vozili. Stranka bo lahko uporabljala podatke rojev, ki pa bodo hkrati tudi zaščiteni. 

Zagonsko podjetje XAIN je lani poleti zmagalo na prvem tekmovanju "Porsche Innovation Contest" na temo veriženja podatkov, pri čemer je premagalo več kot 100 drugih kandidatov. Potem so ekipe, sestavljene iz predstavnikov več Porschejevih oddelkov, skupaj s podjetjem XAIN v treh mesecih razvile in testirale primere uporabe, verigo podatkovnih blokov so z energijsko učinkovitim postopkom rudarjenja, ki ga uporablja XAIN, vdelali v Porsche Panamero. Poleg tega Porsche trenutno dela še na nadaljnjih primerih uporabe te tehnologije, na primer na področju polnjenja in parkiranja. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija