Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Trump grozi z višanjem dajatev na uvoz avtomobilov
Združene države utegnejo recipročno zvišati dajatve na uvoz surovin in izdelkov iz držav EU, kar bi močno prizadelo predvsem evropsko avtomobilsko industrijo.
Marko Hanželič
5. marec 2018 | 16:11:56

Po poročanju The Washington Posta je situacijo napovedal sam predsednik Trump, ki je napovedal povišanje dajatev na uvoz jekla in aluminija in nekatere napovedi (predvsem glede cene jekla) že tudi uresničil.

Prizadete države so že napovedale povračilne ukrepe. Kanadski premier Justin Trudeau je Trumpove poteze označil za »absolutno nesprejemljive«, predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, pa je že napovedal povračilne ukrepe v obliki dajatev na ameriške izdelke, kot so motocikli Harley-Davidson ali oblačila Levi's.

Za dodatno ohlajevanje ozračja v trgovini med EU in ZDA je Trump dodal še tvit o možnosti zvišanja carin na avtomobile, uvožene iz Evrope. Evropska skupnost ima namreč 10-odstotno carinsko stopnjo na uvoz osebnih avtomobilov, medtem ko je ta v ZDA le 2,5-odsotna. Je pa zato carina na uvožena gospodarska vozila v ZDA kar 25-odstotna.

Evropski proizvajalci gospodarskih vozil, za primer vzemimo Mercedes, se carini izognejo na star eleganten način, tako da razstavljene Sprinterje prepeljejo v Južno Karolino in jih tam sestavijo z domačo delovno silo. 

Nasploh je zadeva z evropskimi proizvajalci v ZDA precej kompleksna in ogromna industrijska veja. Po vrednosti izvoza v lanskem letu je namreč največja tovarna avtomobilov v ZDA v lasti BMW-ja. Avtomobili, ki nastajajo v njej, niso uvoženi, zato niso predmet implementacije morebitnih novih dajatev. Lani so samo nemški proizvajalci avtomobilov ob prodaji na ameriškem trgu iz ZDA izvozili za 23 milijard dolarjev avtomobilov, kar je (mimogrede) bistveno več, kot jih ameriški proizvajalci (pravzaprav je ostal le Ford), izdelajo na evropskih tleh.

Kakorkoli že, Trump bi letvico postavil na 35 odstotkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Zlatolist
Le tako naprej, kmalu bo kot v S. Koreji....
5.3.2018 16:32:49
spartan
Tudi v EU so davki na japonske avtomobile...na fotovoltaiko in se kaj. Vsak, kdor kaj kupi v tretji drzavi, mu je poznana slovenska carina, ki vestno izvaja dajatve za blago preko 22 €. Tako da naj bo EU kar tiho....bi ze zdavnaj imel na strehi fotovoltaiko, ce ne bi EU ponudniki bezljali s cenami v nebo, navkljub subvencijam. Sestavne dele pa kupujejo v Indiji in jih tukaj sestavljajo, banda evropska protekcionisticna.
5.3.2018 17:10:43
2fast4y
Predlagam američanom naj naredijo zid okoli zda in naj živijo zase,predvsem pa naj se nehajo vtikati v druge in jim solt pamet...
5.3.2018 20:42:15
klemens
Tudi dodatne dajatve jim ne bodo pomagale. Veliko proizvajalcev ima tovarne v ZDA. Na cestah pa kar sem videl, so v glavnem korejci in Japonci, nekaj iz EU in tudi zelo malo ameriških vozil, ker so večinoma sama jajca.
6.3.2018 13:39:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija