Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Mazda
Novi Skyactiv motorji z nižjimi emisijami kot EV
Japonci bodo prihodnje leto predstavili novo generacijo Skyactiv motorjev. Skupaj z njimi prihaja tudi emisijska revolucija.
Artur Švarc
14. marec 2018 | 8:54:55

Ta se imenuje Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI), neke vrste kompresija, nadzorovana s svečko, prosto po Prešernu. Kar preseneča, je napoved, da bodo emisije manjše od tistih pri električnih avtomobilih.

Kako, se vprašate ljubitelji električarjev? Emisije, ki bodo nastale pri delovanju motorja v življenjskem ciklu, bodo skupaj manjše od tistih pri električnih avtomobilih, gre za znani »well to wheel« cikel (od izvora do kolesa), kjer bo pri Mazdinih motorjih kurjenje fosilnih goriv za pogon dalo manj emisij kot kurjenje fosilnih goriv za proizvodnjo elektrike za električna vozila. Naj spomnimo, ta hip na tem planetu 80 % (!!!) elektrike pridobivamo iz premoga, plina ali nafte (in delež bo v naslednjem desetletju neglede na alternativne oblike pridobivanja narastel do 84 %).

Pri Mazdi so izračunali, da povprečen električni avto za 100 kilometrov porabi približno 20 kWh ur elektrike, emisije za to elektriko pa so okoli 200 g/km, če je elektrika recimo iz TEŠ6 ali nekoliko manj, 156 g/km, če je elektrarna kuri nafto ali plin.

Mazda trdi, da je bo 10-odstotno izboljšanje obstoječih Skyactiv-G motorjev vse skupaj postavilo ob bok električnim avtomobilom.

Pri Mazdi so zapisali: »Dve tretjini globalne električne proizvodnje (v resnici je številka 80%, o.p.) temelji na fosilnih gorivih, pri Mazdi verjamemo, da je vrednotenje EV z emisijami na ničli napačno. Da bi emisije CO2 izmerili pravilno, so se pri Mazdi odločili, da bodo upoštevali celotno pot pridobivanja goriva – od črpanja, destilacije in transporta.«

Pri Mazdi so vseeno napovedali tudi nekaj električarjev in hibridov, prvi Mazdin EV prihaja že konec prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
slovencsm
Končno nekdo, ki je zadevo razložil, kot je treba. Ti izračuni me zelo zanimajo, ker bodo predastavili realno sliko onesnaževanja, ne pa samo tisti del, ki se ga trenutno tako reklamira. Lepo se je peljati brez izpustov ampak, če veš koliko fosilnih goriv se porabi za proizvodnjo elektrike, je to čisto druga pesem. V industriji imamo že nekaj časa izraz 'trajnost', s katero vsako tehnologijo ocenjujemo z vidika vpliva na okolje od začetka do konca. Ne pa samo tisti del, ki ga mi prodajamo in za katerega delamo reklamo.
14.3.2018 9:03:49
shark911
Kakorkoli obrnemo,je elektro pogon prihodnost,pa naj bo na baterije ali vodik (ker je vodik prekompliciran in predrag,bo zelo verjetno na baterije),motorji na notranje izgorevanje bodo pa srednjeročno lahko samo v vlogi range extenderjev za daljše vožnje. Ko pa se bodo dovolj razvile solid state baterije,da bodo primerne za serijsko vgranjo,in imeli vsi avtomobili višji doseg od 500 realnih km za primerno ceno,se lahko Mazda poslovi od svojih bencinarjev in zavajujočega oglaševanja.
14.3.2018 10:47:03
Falcon
seveda, mazda zavaja, kljub temu da kažejo na najbolj realen indikator za emisije-celoten cikel pridobivanja energije in s tem realno osvetlijo problem današnjih EV...oz povedano drugače-shark, lepo da si navdušen nad EV, seveda grejo zadeve na to, da bo nekoč elektrika poganjala vozila (tudi pri Mazdi glede na zadnji odstavek ne spijo glede tega), ampak-če smo pri zavajanju, je tega pri forciranju in tudi olepševanju EV danes ogromno. navečja laž pa-da so emisije pri EV nične. iz tega pa kup zakonov in strategij potem....papir prenese vse...sicer pa-kapo dol tem pri Mazdi, tale motor še ni motor s HCCI, ki obljublja izjemne izkoristke, ampak je v realnem svetu/trgu trenutno kot mi je znano njegov najboljši približek.
14.3.2018 12:28:53
jjs
Fair enough; Mazda ima po mojem zelo prav, ko opisuje TRENUTNE razmere odvisnosti od fosilnih goriv oz. izpuste pri proizvodnji elektrike za pogon EV. Tehnologije proizvodnje in hranjenja energije se bodo seveda razvijale korakoma, kot tudi naš način zadovoljevanja potreb po mobilnosti. Ta bo v prihodnje bolj segmentiran; v posamezne segmente bo elektrika hitreje prodirala, v druge počasneje.
14.3.2018 12:40:48
aichi
dokler bo količina elektrike iz fosilnih goriv rasla (indikator 2030 je 84%), je vse prizadevanje o ekologiji zaman. Žal.
14.3.2018 12:52:29
shark911
Že stokrat povedano in dokazano: tudi če bi bila VSA elektrika za pogon električarjev proizvedena iz premoga ali nafte (pa seveda ni!),bi bilo skupno onesnaženje še vedno manjše...torej ta argument o "umazani" elektriki iz fosilnih goriv je nesmiseln!
14.3.2018 13:32:11
slovencsm
Shark911, daj mi prosim sporoči, kje so javno objavljen podatki, o katerih govoriš. namreč ravno zadnjič sem bral na to temo članek v Življenju in tehniki in so zapisali, da je onesnaženje v obeh primerih glede na trenutni tehnologiji približno na istem nivoju. Da pa je vmes seveda še nekaj spremenljivk, ki niso vključene in da bo treba še malo počakati. Res hecno, da si upamo tako vehementno zavzemati za eno novo tehnologijo pri čemer sploh še nismo točno izračunali, kakšne prednosti nam bo le ta prinesla. namreč, tista prednost, ki jo mi vidimo ob električnem avtu se hitro razblini, ko se peljemo mimo termoelektrarne, ker veš, da boš moral čez nekaj let tukaj gledati še dve novi, da se bomo mi lahko vozili z električarji.
14.3.2018 13:40:26
2fast4y
Shark ne bluzi...ti s tvojim štromom,ki je umazano pridobljen in suma sumarum z bateriji in njihovo razgradnjo vred precej škodljivejši za sam planet kot trenutni pogoni...pogledat je treba ceeeelo realno sliko pravljice o električarjih.
14.3.2018 14:46:49
aichi
Naj ne bo sporno, en elektromotor je precej boljši za vozit z zveznim navorom in vsem kar sodi zraven. Problem je, kako se mu to elektriko dostavlja. Tako kot zdaj, ne bo dolgo peljalo. Pri celem aspektu elektro avta tu ni omenjen še morda većji problem - izdelava in razgradnja baterije. Samo izdelava baterije za povprečnega električarja naredi tolko emisij, kot jih bo en povprečen bencinar naredil recimo nekje v 100.000 kilometrih. Ja, smiselni so hibridi, da se energija od bremz ne vrača v ozračje, samo tudi tu imamo problem - s čim se to beterije narejene. Z umazano elektriko.

Zelo rad bi verjel, da bodo električni avti vozili le na čisto elektriko, ampak ker ni ograje med TEŠ6 in recimo eno vetrnico, je skupna vsota CO2 še vedno ta iz TEŠ6 in CO2, ki je nastal pri izdelavi vetrnice. Pa vetrnica sploh ni pravi primer, ker je realno gledano zelo neučinkovit način pridobivanja elektrike (med 12 in 13%).
14.3.2018 15:10:49
matt0
Nuclear je prihodnost. Seveda ne pri nas, ker se še danes prepiramo glede izgradnje zastarelega TEŠa, ki je bil zastarel v prvih predlogih, danes je pa sploh smešno in žalostno, kaj se plačuje z denarjem. Nuklearka je relativno večna, pri nas varna in to je to. Zaradi javnega dolga bo večina držav v prihodnosti kupovala elektriko iz tujine, pač od tam, kjer bo to smiselno postavljati. Danes se lahko pogovarjamo o samooskrbi z električno energijo, čez 20-30 let bodo potrebe večje, smo pa tam kot Italijani.
14.3.2018 17:16:46
shark911
Ne razumem zakaj me zdaj nekateri napadajo,kot da jaz delam elekričarje,v resnici pa še vedno vozim dizla To kar je Aichi napisal ima tudi nek smisel,ampak...dejsto je,da se prodaja električarjev povečuje vsako leto skoraj za 100% glede na prejšnje leto,torej jih ljudje hočejo...tudi praktično ne poznam primera,da bi šel nekdo,ki je bil kdaj lastnik EV-ja ali hibrida,nazaj na dizla ali navadnega bencinarja..tako da sprijaznite se,prihodnost je električna,ne glede na to kaj in vsi ostali tukaj mislite!
14.3.2018 17:17:58
aichi
Na norveškem je padla lani za 25%, ko ni blo več subvencij. Pogon je električni defintivno prihodnost, a kot je pred kratkim povedal moj kolega, doktor anorganske kemije, je vse skupaj že končano, še preden se je začelo. Z obstoječo tehnologijo baterij na osnovi elektrolize ni mogoče izdelat niti 1 M električnih avtov, ker na planetu ni potrebnih materialov. Se pravi, al se nam pokaže marija in elektrolitično baterijo, tehnično staro 200 let (al pa 2400, če gledaš Sumerce in von Danikenna), v nekaj letih zamenja neka tekočina, katere pridobivanje ne bo onesnaževalo okolja in bo ali dajala palčke elektrone od sebe ali izgorevala brez emisij in dajala elektriko, smo kot bi rekli v filmih - prety much fucked up. (počakajte, da moj cold fusion poskus začne dajat neto plus
14.3.2018 17:31:46
spartan
Fuzijski reaktor moramo izpopolniti, pa bo; ko bo plazma enkrat pod nadzorom, nam bo uspelo. Vmesna stopnja pa so po moje oplodni reaktorji na torij.
14.3.2018 18:56:54
macolar
Fuzijski reaktor potrebuje svinjsko veliko elektrike za zagon, pravtako veliko eksotičnih materialov in načinov izdelave le teh - kaj šele da kaj zataji pri obratovanju. Energijski zakon pa pravi: energija ne nastane iz nič in ne gre v nič.
14.3.2018 19:29:23
Pr0ph3t
Da prilijem še malo olja na ogenj. Večina elektromotorjev, ki se uporablja v EV uporabljajo trajne magnete. Kako zgleda rudarjenje "redkih zemelj" za trajne magnete in vpliv na okolja: https://www.theguardian.com/environment/2012/aug/07/china-rare-earth-village-pollution Tako, da ni vse tako zeleno kot se govori.
14.3.2018 19:32:33
2fast4y
brez antimaterije ne bo nič... :-)
14.3.2018 20:04:37
aichi
Si predstavljaš met fuzijski mini reaktor v avtu? (pa da pribiješ v kandelaber
Problem sam bi bil že kondenzator namesto baterije. Recimo en s kapaciteto za 300 km, nafilal bi ga resda lahko v parih minutah, ampak ko bi se razelektril ob kaki nesreči, bi okol avta nastal vsaj 10-metrski krater Voznik in potniki izpuhteli.
14.3.2018 23:33:39
skrivo
Pa kaj vam tu ni jasno. Sicer imate vsi po malem prav, ne glede na to katero tehnologijo zagovarjate. Od drževe do države je drugače in v določenih državah je EV umazan v določenih pa čisto čist (npr. norveška). Ampak EVji omogočijo boljši zrak tam kjer živimo, sredi Ljubljane če hočete. Pa še nekaj je po mojem velik problem; tudi te nove super mašine od začetka niso ogrete in svinjajo prvih 10 minut, TEŠ6 dela pa z zelo visokim izkoristkom in tudi NOx nevtralizirajo z vsakodnevnimi vaguni amonijaka, ki ga noter vlivajo, skratka TEŠ6 je pravzaprav manjši problem kot hladni motorji v centru Ljubljane. CO2 je pa spuščen v ozračje pač v obeh primerih...
14.3.2018 23:46:35
aichi
Tud to je res, treba je nehat jest jogurte pa hamburgerje, pa smo rešli velik del problema s CO2 a ne Skrivo
14.3.2018 23:52:34
aichi
Pa ko si omenil vagone amonijaka, kako ga pa pridobimo?
14.3.2018 23:54:00
aichi
Haber-Boschev proces, spajanja vodika, ki ga dobimo s kurjenjem fosilnih goriv (nižji CH, Metan) in Dušika, ki ga dobimo z destilacijo (z elektriko 80% iz fosilcev). In potem ga pod visoko temperaturo in tlakom spravimo v NH3 (visoko temperaturo in tlak pa dobimo? s kurjenjem fosilnih goriv). Rabimo res neko revolucijo, kot je v zgodovini še ni bilo
14.3.2018 23:56:25
shark911
Glevna poanta vsega problema vseh ICE-jev je to,kar je omenil Skrivo: mašine od začetka niso ogrete in svinjajo prvih 10 minut,tudi najsodobnejše! Ko to skombiniramo še z mestno vožnjo in 100-kratnim speljevanjem,dobimo svinjarijo na kvadrat!
15.3.2018 0:22:26
aichi
Se absolutno strinjam, da je to problem, mislim, da je prihodnost nekje drugje, avto imamo v lasti in stoji 99% časa. In ker ima naš take lite feltne, pa tako barvo pa to in ono, smo navezani na stvari. Ko bojo avti uniformni, pa car sharing, da posest pločevine ne bo več obsesija, takrat vidim svetlejše čase za promet, ne prej.
15.3.2018 0:56:58
bacco
Car sharing bo uspel samo če bo obvezen za vse ali pa če bo bistveno cenejši kot lastništvo vozila. Ljudje smo se pač razvadili in se luksuzu, da lahko gremo kadarkoli in kamorkoli s svojim avtom ne bomo kar tako odpovedali.
15.3.2018 10:40:54
matt0
Se strinjam bacco. Zadnjih 100 let so avtomobili vedno pogostejši in ne samo kot luksuz.. Stoletja razvoja pred tem, danes gremo naprej, do telefonov, televizorjev.. To ni več luksuz. Kaj zdaj, gremo nazaj ali naprej? Car sharing je skok nazaj.
15.3.2018 15:16:30
aichi
Postali smo civilizacija, obsedena z rečmi, namesto z vsebino življenja. Ne vidim srečne prihodnosti za človeško raso, če se to ne bo korenito spremenilo. Sploh pa bo počasi denarja več kot vseh reči, ki jih lahko sploh kupiš, potem pa vemo, kaki so doomsday scenariji.
16.3.2018 10:02:53
matt0
Jaz ne bi pretiraval, to je pač narava človeka od začetka in ne od včeraj. Včasih je bil kdo na selu pač car če je imel kočijo z dvema konjema
16.3.2018 11:03:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija