Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Pozor
V sredo meritve hitrosti na več kot 600 lokacijah
Policisti so na današnji tiskovni konferenci oznanili, da v tem tednu začenjajo akcijo poostrenih meritev hitrosti po Sloveniji, ki bo vrhunec doživelo v sredo.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
16. april 2018 | 10:58:25

Neprimerna oziroma neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih udeleženci izgubijo življenja ali so hudo poškodovani. V lanskem letu je bilo na ta račun 46 smrtnih žrtev.

»Vsi želimo, da se prometna varnost izboljša, trendi so pozitivni, in če želimo to ohraniti, potem potrebujemo najpomembnejše korake storiti ravno na področju umirjanja hitrosti,« pove Robert Vehovec, predstavnik prometne policije. 

Kot že omenjeno, se je enotedenska akcija Hitrost začenja z današnjim dnem, ko policisti poostreno bdijo nad prehitrimi vozniki. Kot pravi Vehovec, termin ni izbran naključno, saj je po zimskem času zdaj nastopila pomlad, ki prinaša nove udeležence v prometu (kolesarji, motoristi) in boljše vozne razmere na cesti, zato vozniki preprosto vozijo hitreje, misleč, da smo zaradi tega bolj varni na cestah.

Vrhunec meritev hitrosti bo seveda v sredo 18.aprila, med 6 in 18 uro, ko bodo policisti na vnaprej znanih 600 lokacijah izvajali tako imenovani maraton meritev hitrosti. Lokacije bodo objavljene v kratkem, večina teh pa je izbranih na podlagi kritičnosti prometa ali pa glede na predloge občanov. Lani so navkljub opozorilom ujeli kar 1136 prekrškarjev. 

Ob tem velja omeniti, da se zapleta pri uvedbi sekcijskega merjenja, kot je pred nekaj meseci potekal na avtocestnem odseku pri Trojanah. Trenutno je projekt bolj ali manj mrtev, saj se dve pravosodno in notranje ministrstvo ne uspejo dogovoriti na kakšen način bo zadeva potekala. Ne gre za vprašanje zakonske dopustnosti, pač pa za zapletenost prekrškovnega postopka. Projekcije policije so pokazale, da bi zaradi sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestah letno obravnavali vsaj 30.000 več kršitev, zato bi s trenutnim prekrškovnim postopkom zadeva postala neobvladljiva ali pa bi morala policija sisteme ustavljati. Zdajšnja zakonodaja po oceni ministrstva in policije ne omogoča hitrega vodenja postopka, zato prednosti avtomatizirane obdelave niso optimalno izkoriščene.

Na Darsu so temu primerno lanski razpis za nakup takšnih radarjev ustavili, saj s policijo niso dosegli dogovora glede prevzema in upravljanja sistemov. Torej, projekt sekcijskih meritev je za zdaj mrtev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija