Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Mate Rimac za Jutarnji list
Načrtuje gradnjo 100 milijonov evrov vredne tovarne
Po sredinem uradnem razkritju, da je nemški Porsche kupil deset odstotkov hrvaškega podjetja Rimac Automobili, je 30-letni vizionar spregovoril za domači medij in razkril nekaj zanimivih podatkov.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Rimac
22. junij 2018 | 14:03:31

Mate Rimac je po treh letih intenzivnih dogovorov sklenil enega največjih poslov v svoji karieri. Za 18,7 milijona evrov je desetino svojega podjetja prodal Porscheju, ki bo na tak način dostopal do dragocene tehnologije za svoje nove modele, obenem pa Rimac še vedno ostaja večinski lastnik podjetja, katerega lastništvo imajo še podjetja Camel Group, China Dynamics in New Automobile Development ter pet malih delničarjev.

Kot pove mladi hrvaški poslovnež, je Porsche precej velika, a hkrati izredno konzervativna znamka, zato si partnerstvo z njimi šteje v velik ponos. Njihovi prihodki so primerljivi tretji hrvaškega DBP-ja in od vedno so bili usmerjeni v lastne inovacije, zato so bili na začetku precej skeptični, češ, da jim ni potrebno neko takšno majhno zunanje podjetje. 

»Ko so začeli sodelovati z nami, so tisti, ki so bili na začetku najbolj skeptični, postali naši največji zagovorniki. Pravzaprav celotna uprava je bila na naši strani, z vsemi vodilnimi smo imeli kontakte in izpeljali kar nekaj projektov. Nikoli prej niso počeli česa takšnega,« pove Mate Rimac.

Obenem razloži, da je proces povezovanja trajal tako dolgo, ker imajo precej zapleteno lastniško strukturo in vsak od lastnikov se je moral strinjati s spremembami. A trud ni bil zaman, saj je partnerstvo s Porschejem zelo velika stvar, ki krojila prihodnost celotnega podjetja.

Med drugim za Jutarnji list pove, da bodo v nekaj letih v bližini Zagreba zgradili sto milijonov evrov vredno tovarno, a da se trenutno ukvarjajo predvsem z modelom C2, s potrebnimi homologacijami zanj in z izdelavo sistemov ter komponent za zunanje partnerje. Pravi poslovni vzpon Rimac napoveduje šele za leto 2022 oziroma 2023, saj bodo tudi na račun nove tovarne in novih tehnoloških rešitev sposobni večjih proizvodnih kapacitet.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija