Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Savdske milijarde za Teslino konkurenco
Še pred nekaj tedni so se pri Tesli nadejali financiranja s strani ene največjih izvoznic nafte, a so se očitno ušteli.
Marko Hanželič
24. september 2018 | 17:27:41

Savdski državni sklad, ki vlaga v številne dejavnosti po svetu, se je namreč odločil za njihovo konkurenco. A zgodba ima daljšo brado, kot bi morda mislili, saj je Elon Musk na Savdijce po tihem računal že, ko se je s Teslo podal na borzo.

Šok je bil danes toliko večji, ko so pri Lucid Motors, proizvajalcu električnih vozil iz bližnjega Newarka sporočili, da so si zagotovili milijardo dolarjev vredno finančno injekcijo savdskega državnega sklada. Investicija je namenjena razvoju in serijski proizvodnji modela Lucid Air, ki so ga v prototipni obliki pri Lucid Motors predstavili pred dvema letoma, s serijsko proizvodnjo pa nameravajo začeti čez slabi dve leti.

Sprva so pri Lucid Motors serijsko proizvodnjo napovedovali že za letošnje leto, kar pa jim je prepričilo prav pomanjkanje finančnih sredstev. Tesla, Inc. in Lucid Motors sta sicer v precej zapletenem razmerju, saj je Lucid Motors ustanovil Peter Rawlinson, ki je Teslo zapustil leta 2012, po tem, ko je zasnoval in do serijske proizvodnje spravil Model S.

Delnica Tesle, Inc. je v začetku trgovalnega dne izgubila 1,2 odstotka, kar pa po mnenju analitikov ni reakcija na oodločitev savdskega sklada, temveč na Muskov zadnji tvit, ki je ponovno razkril težave z logistiko, ki bodo ponovno podaljšale čakalne dobe za Model 3.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Vsi so za Teslo in sicer vsaj 3 leta. Napovedi vseh ostalih avtomobilskih proizvajalcev o množični proizvodnji električnih vozil so nekaj, serijska proizvodnja pa je čisto nekaj drugega. Tesla že ve, saj jim je proizvodnja modela 3 zadajala glavobole, pa še vedno ni vse urejeno. Prej bi rekel celo 4 leta, v tem času pa bo Tesla zagotovo že zopet spredaj. Ne vidim trenutno proizvajalca avtomobilov, ki bi jim lahko konkuriral...tale milijarda gor ali dol.
25.9.2018 11:13:13
matt0
Tesla je lahko spredaj 20 let, ampak, če niso sposobni izvesti naročil za dve leti nazaj, bo pač to naredil nekdo drug, ki takšne kapacitete ima.
25.9.2018 15:24:41
shark911
Ne smemo pozabit,da Tesla ni samo proizvajalec avtomobilov,ampak trenutno tudi proizvajalec najbolj cenovno ugodnih baterij na svetu (celo kitajce posekajo pri tem,neverjetno a resnično): https://insideevs.com/tesla-powerpack-australia-17-million-revenue/....če se jim torej zalomi pri avtomobilih,bodo še vedno lahko zalagali ostale s svojimi baterijami. Še ena zanimivost je glede baterij: Pri Audiju se recimo hvalijo,da sami izdelujejo baterije,kar pa sploh ni res,ker oni jih samo sestavljajo v končno obliko,komponente (celice) pa kupujejo pri korejcih in kitajcih...no Tesla dejansko izdeluje tako baterijske celice kot celotne baterije,kar je velika razlika oz.prednost,ker niso odvisni od nikogar,razen od dobaviteljev osnovnih surovin!
25.9.2018 15:53:51
v10power
Mislim, da je Audijev E-tron že kar na nivoju Tesle kar se pogona tiče. Da ne govorimo o izvedbi in kvaliteti notranjosti, tako da Tesli kapo dol za pionirstvo, ampak od tu naprej bodo prevzeli veliki, ki lahko dejansko vzpostavijo proizvodnjo.
25.9.2018 17:25:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija