Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
VW razvija cenejše gorivne celice
VW in univerza v Stanfordu sta razvila metodo, ki gorivnim celicam omogoča normalno delovanje, kljub bistveno nižji uporabi platine.
Marko Hanželič
17. oktober 2018 | 10:09:42

Pri Volkswagnu so že predstavili platformo MEB (Modularer Elektrobaukasten), ki naj bi jim omogočila modelno ofenzivo z električno gnanimi avtomobili, ki naj bi jih že čez sedem let prodali milijon na letni ravni, zdaj pa se posvečajo tudi razvoju gorivnih celic. Hčerinska znamka Audi je že podpisala sporazum s korejskim Hyundaijem, po katerem bosta podjetji izmenjali dobre prakse na področju gorivnih celic, glavni poudarek pa po namenjen krčenju stroškov pri razvoju same tehnologije. 

VW sodeluje tudi z ameriško univerzo Stanford, skupaj pa jim je uspelo razviti metodo priprave gorivnih celic, pri katerem je uporaba platine bistveno manjša kot doslej. Plemenito kovino v gorivnih celicah uporabljajo kot katalizator, doslej pa so uporabljali precej večje delce, kot jih za normalen potek reakcije odslej potrebujejo v VW-jevi gorivni celici. Nova dognanja naj bi koristila tudi razvoju litij-ionskih baterij, kjer bi se z zmanjšanjem deleža plemenitih kovin zmanjšala tudi njihova cena na trgu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
v10
Da vidim zgražanje tistih, ki so pred nedavnim grajali Mercedes in njihovo sodelovanje z Renaultom. Bo pa v prihodnosti mogoče možno kupit Audija s Hyundaievim pogonom😊
17.10.2018 20:46:10
alfafil
Ne, ampak bodo izmenjali dobre prakse. Beri.
17.10.2018 23:42:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija