Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Tesnejše sodelovanje
Toyota Corolla in RAV4 z logotipom Suzukija
Sodelovanje dveh japonskih velikanov bo v praksi za kupce videti podobno kot sodelovanje med Oplom, Peugeotom in Citroenom. Enaka osnova, morda niti ne spremenjena oblika in drug logotip.
Peter Pirkovič
22. marec 2019 | 14:58:01

Da bi se izognili razvojnim stroškom za nove avtomobile se bodo tudi pri Suzukiju poslužili ustaljene prakse, ki smo ji priča zadnja leta v avtomobilski industriji. Prvi zametki skupnega sodelovanja segajo v začetek leta 2017, ko je bila med proizvajalcema avtomobilov Suzuki in Toyota podpisana namera o poslovnem sodelovanju, da bi združili moči in prednosti Toyote s področja elektrifikacije ter Suzukija s področja kompaktnih vozil. Sedaj se sodelovanje udejanja pri proizvodnji in razvoju elektrificiranih vozil ter čim širši popularizaciji teh vozil.

Kot poročajo pri Automotive News, bo v praksi to videti na način, da bo Toyota v svoji tovarni v Veliki Britaniji (Burnastone) prihodnje leto začela izdelovati Suzukijev model na osnovi karavanske verzije Corolle, na osnovi hibridnega RAV4 pa naj bi nastal še nov Suzukijev terenski model, ki bo nadgradnja ponudbe in ne bo izpodrival Vitare. Kot je razbrati iz prve skupne izjave za javnost, bosta oba opremljena izključno z električnim pogonom.

Namreč, Suzuki se s tem dogovorom rešuje pred morebitnimi sankcijami oziroma kaznimi, saj EU s prihodnjim letom začenja uveljavljati še strožje emisijske standarde (povprečje 95 g/km). Pri Suzukiju bodo na tak način uspeli znižati povprečje emisij CO2, saj ti trenutno nimajo nobenega hibridnega ali elektrificiranega avtomobila. Tudi zato so morali že letos omejiti proizvodnjo Jimnyja, da ne bi presegli dovoljene meje. Trenutno je Suzuki skoraj na dnu lestvice s povprečjem 114,2 g na prevožen kilometer.

Hkrati velja omeniti še, da bo Toyota v Evropi uporabila novo zasnovane Suzukijeve bencinske motorje za manjša kompaktna vozila, ki jih bodo sestavljali v Toyotini tovarni na Poljskem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Še tega se manjka. Vsaj obliko naj drastično spremenijo. Ta lajf bo res počasi postal dolgočasen. Kot da bi imel klon ženske z različnimi imeni. Pol te naj pa trga...da bi telovadil vsak dan po tri ure...
22.3.2019 15:28:11
kramoch
Mene enaka oblika ne skrbi, če ostane na nivoju kvalitete Toyot in Suzukijev.... Naci-wagni so si tudi podobni pa kaj... Kvaliteta je pa seveda druga stvar. "do not get me started!"
22.3.2019 16:53:28
klemens
Kakovost počasi povsod peša. Opažam pri novih vozilih, aparatih, kolesih, ženskah...
22.3.2019 17:02:30
7even77
In tako je to še eden v vrsti žebljev na krsto originalnosti - če so, razen nekaterih nemških (seveda ne bom uporabil nekega drugega, precej neumnega izraza...) vozil tile azijski kloni sploh lahko (še) količkaj originalni. In da ge tako brezizrazno vedno (bolj) le za dobiček, ne pa neko kvazi približevanje kupcu, je že prav plehko. Kakovost je ob tem, očitno, zelo postranski dejavnik. Povsod, da ne bo pomote.
23.3.2019 5:19:14
klemens
Se strinjam s teboj 7even77, samo dobiček...Upam, da ne bo čez 10 let oblikovno vse za Kitajce (ker so največji) nam v EU bodo pa rekli, premajhni ste in se nam ne splača za vas posebej štancat drugačne karoserije.
23.3.2019 9:51:13
7even77
Odlično povedano, @Klemens. In iskreno se bojim, da imaš že danes zelo prav.
23.3.2019 11:18:20
Dynisco
Ali pa bi bil že čas, da se na vsakodnevne avte neha gledati kot na božjo stvaritev o kateri se je treba na pamet naučiti, kar se le da kje prebrati. Če kupiš pralni stroj ali mikser tudi ne sitnariš po forumih, če so ročaj razvili v Gorenju ali imajo skupnega z Bekotom??? To, da pa ne razvijajo vsak zase je pa prej logično, kot kaj slabega. Pri Ferrariju ali McLarnu se jim tega ni treba iti. Pri avtih, ki pa se serijsko štepajo in je uspeh modela odvisen predvsem od tega kolikšna bo cena, je pa tak način edini smiseln.
23.3.2019 16:34:11
klemens
Dynisco, verjetno si mlajši od mene in razumem tvoj pogled. V Jugi je bil avto statusni simbol in težko je bilo imeti dober avto. Nekateri to še vedno čutimo, da je fajn imeti dober avto. Ko pa pogledaš kaj dobiš med 20-40 tisoč euri, kar jaz gledam, je pa vse skupaj isti klinc. Meni recimo tudi znamka ni pomembna, ampak kaj dobim za denar. Moje prioritete, karavan, avtomatik, avt klima, senzorji, kamera, radar, nizka poraba, moč od 100-200 konjev, potem se pa že počasi konča. Če avto še dobro zgleda, je pa to samo še plus. Po 2-3 letih, ga itak izrabim in ga moram zamenjati.
23.3.2019 19:27:01
Dynisco
Klemens, prioritete, ki si jih naštel so povsem smiselne in so čisto nasprotje tistega, kar se je sodelovanju Toyota-Suzuki očitalo v komentarjih. Karavan, avtomatik, klima..., to so pomembne lastnosti, ki si jih vsak oblikuje po svoje. Če imata Toyota in Suzuki isti menjalnik, isto klimo ali pa slično obliko, to ne vpliva na nobeno od pomembnih lastnosti. In ravno to, kar si napisal na koncu je tudi glavno, kar sem hotel povedati s svojim komentarjem. Kupiš, izrabiš in spet kupiš novo. Gre za potrošniški izdelek kot TV, računalnik ali pa mobitel.
23.3.2019 23:05:30
7even77
Zelo enoznačno in čisto preveč preprosto je neko vozilo poenostavljeno enačiti z mikserjem, telefonom, televizijskim sprejemnikom, računalnikom in podobno. Torej v splošnem kot z zgolj potrošniškim izdelkom. Zakaj? Naj pojasnim. S prej omenjneimi izdelki, ki so bolj gospodinjsko-osebne rabe, si kaj dosti ne morem pomagati ob potrebi po prevozu, suhoparno povedano, iz točke A v točko B. Ker se želim že samo med tema dvema točkama počutiti dovolj in v prvi vrsti varno, nato tudi udobno in včasih morda še dinamično, se takoj znajdem pred dejstvom, da mi NI vseeno, kako bom to udejanil. Ravno iz tega naslova se nato ob nakupu avtomobila (drugače, kot pri nakupu zgoraj imenjenih aparatov, ki so namenjeni predvsem notranji rabi in so tako tudi zasnovani), kjer izbiram od vsaj 30 oa nato od 45k€ navzgor, zares temeljito preizprašam, kaj bo zapeljalo v naše garaže.. Ne glede na dejstvo, da se menjave nato dogajajo vsako tretje leto (pa ne gre za presežno uporabo ali nujno potrebo), mi zavedanje, da je avto na cesti v tistem času pravzaprav moj in tudi družinski bivalni prostor, nalag neko določeno odgovornost, da izberem karseda pravilno in ne zgolj pragmatično, kot to morda storim ob nakupu pralneaga ali pomivalnega stroja (pa še tam mi spet ni povsem vseeno, čeprav gre zgolj za vskadanje gospodinjske pomočnike). Prav zato je morda, pri avtomobilih torej, kar nekako pomembno, katera značka je (v tem konkretnem primeru, kjer teče debata) na in v vozilu, pa čeprav - na prvi poged - na povsem enakem izdelku, ki je bil sprva zelo verjetno zasnovan za eno in ob tem tej znamki lastno filozofijo! Ko pa se začne stvar razprševati, kot sem že omenjal enkrat prej, samo zaradi dobička, manj pa potem morda nekega ugleda, kjer nato že ni več tako pomembno, da je "klon" enak izvirniku, no takrat pa stvari niso več najbolje definirane. Zato sam niti nisem tako naklonjen razmišljanju, da mi je - pa čeprav morda res samo kot potrošniku - čisto vseeno, v čem se vozim po cestah. Najprej ne zaradi svoje varnosti in čimbolj nestrsene vožnje, nato ne že zaradi drugih udeležnecev , zaradi katerih je treba biti včasih še pazljivejši, kot sicer. In če sklenem - že zato prav avtomobil ne morem, ne smem in niti pomotoma ne primerjam z raznoraznimi , predvsem potrošnimi dobrinami, brez katerih pa tudi ne bi tako lepo shajali. Tak je pač moj pogled, ob siceršnjem zavedanju, da smo si seveda (tudi tu) različni.
24.3.2019 7:53:03
Dynisco
Lepo napisano in pojasnjeno 7even77. Moj pogled je seveda povsem drugačen in tako, kot si zaključil, smo si očitno tu precej različni. Težko mine leto, da ne bi kupil vsaj en nov avto in sem očitno popolnoma imun na to, da bi se na kak avto prav posebej navezal. Da pa bi nanj gledal kot na družinski bivalni prostor mi pa sploh ne pride na misel.
24.3.2019 9:16:59
7even77
@Dynisco, hvala ti! Se razumemo - različnosti navkljub. Sicer ti moram priznati, da kljub normalno pogosti menjavi našega voznega parka (gledano v okviru družine) tudi sam ne sklepam ravno zakonske zveze z avtomobilom, je pa res, da mi je izbrani v času zvečine brezskrbnega lastništva zelo všeč. Tisto o bivanjskem prostoru pa sem omenil z enim samim, vsaj zame pomembnim razlogom - tudi na cesti menda živim, kajne? Ne le v svoji(h) nepremičn(ah)i. In želim prežieti. Zato pač mislim, da JE pomembno, kako ta čas, ki ga živim na cesti, preživljam. Pa če sem v avtomobilu sam ali pa s svojimi najbližjimi. Samo to., pa ne nujno vedno samo od točke A do točke B.
24.3.2019 10:06:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija