Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kako so AVP in policisti z maratonom nadzora hitrost dosegli svoj namen
Tradicionalna izvedba maratona nadzora hitrosti ima med vozniki vedno večjo težo. To, da se vsaj na tisti dan spreminjajo navade voznikov, je dober obet za inštitucije, ki si prizadevajo umiriti promet.
Uredništvo AVP
16. april 2019 | 11:13:45

Agencija za varnost v prometu in policija sta v prvi polovici tega meseca izvedla novo akcijo Hitrost, katere vrhunec je predstavljal 3.april, ko so policisti 12 ur, na predhodno določenih lokacijah, izvajali poostren nadzor hitrosti. Letošnji rezultat je bil še posebej dober, saj so policisti zabeležili precej manj kršitev, kot leta poprej.

Zanimiv pa je podatek, da so pri AVP, vpliv maratona hitrosti beležili tudi na preventivnih tablah »Vi vozite«, ki so jih podelili v brezplačni najem posameznim občinam. Prikazovalniki, na katerih so preverili vpliv na povprečne hitrosti, so nameščeni na osmih različnih lokacijah v Občini Beltinci, Hoče-Slivnica, Bistrica ob Sotli, Cerklje na Gorenjskem, Ribnici, Dobrova-Polhov Gradec, Dobrepolju in Grosuplju. Rezultati kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten.

Primerjava hitrosti v treh terminih:

Povprečne hitrosti so bile največje 27. marca 2019, takrat ko je bil prikaz na prikazovalniku izklopljen, a so meritve vseeno potekale. Dne 3. aprila 2019, na dan, ko je potekal maraton nadzora hitrosti, so bile povprečne hitrosti na vseh lokacijah najnižje. V povprečju se je povprečna hitrosti na osmih prikazovalnikih zmanjšala za 2,7 km/h oz. 6,2 %. Percentil hitrosti V85 (hitrost, ki jo ne preseže 85 % vozil – realna vozna hitrost) se je zmanjšal za 2,9 km/h oz. za 6,0 %.

V tretjem terminu, 10. aprila 2019, teden dni po maratonu nadzora hitrosti so na prikazovalnikih zaznali višje povprečne hitrosti kot v času 2. termina, torej v času maraton nadzora hitrosti, vendar še vedno nižje kot v 1. terminu, ko je bil prikaz na prikazovalniku izklopljen, a so meritve vseeno potekale. Povprečne hitrosti so se v primerjavi z 2. terminom v povprečju povečale za 2,1 km/h oz. za 4,2 %. Percentil hitrosti V85 se je se je povečal prav tako za 2,1 km/h oz. za 3,8 %. Povprečne hitrosti so bile na vseh prikazovalnikih manjše kot v 2. terminu in večje kot v 1. terminu.

Tako preventivne akcije kot tudi vse ostale akcije, ki jih izvaja agencija skozi vse leto in v sodelovanju z institucijami, ki se prav tako ukvarjajo s preventivo, kažejo, da se udeleženci v prometu še vedno premalo zavedajo, da so hitrost ter neprilagojena in objestna vožnja lahko usodni. Zato bo agencija v letošnjem letu še dodatno okrepila preventivne in ostale aktivnosti, katerih cilj, tako kratkoročni kot tudi dolgoročni je povečanje stopnje ozaveščenosti med vsemi udeleženci v prometu, da je hitrost lahko usodna.

Na spodnjih grafih so prikazane spremembe hitrosti na nekaterih obravnavanih prikazovalnikih hitrosti. Omejitev hitrosti je bila na vseh merilnih mestih 50km/h.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija