Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Švedski preskus
Kako zelo nevarni so avtodomi, ko se zgodi trčenje
Na švedskem v zadnjih letih beležijo izjemno porast prodaje avtodomov. Od leta 2014 se je ta tako rekoč podvojila. Trenutno se po njihovih cestah vozi okrog 100 tisoč različnih tipov avtodomov, a hkrati beležijo tudi veliko število prometnih nesreč. Lani so v avtodomih umrli 4 ljudje.
Peter Pirkovič
20. maj 2019 | 11:27:53

Temu posledično so pri švedski prometni agenciji Trafikverket pred nekaj tedni izvedli preskusno čelno trčenje po enakem modelu kot to počne EuroNCAP, da bi prišli do nekateriuh bolj jasnih odgovorov. Torej, za preskus so izbrali dva najbolj priljubljena tipa avtodomov, integrirca in polintegrirca, vanj naložili nekaj opreme, prtljage, štiričlansko družino ter jo s hitrostjo 64 km/h poslali v trčenje z oviro. Iz posnetka je razvidno, da je zaščita potnikov izjemno slaba, v obeh primerih pa voznik trčenja verjetno ne bi preživel. 

Najbolj so negativno bili presenečeni nad integriranim tipom avtodoma, saj je del konstrukcije izdelan iz lesa, ki nima nikakršne absorbcijske vrednosti, prav tako je bilo nenavadno po trčenju opaziti, da sta bila sprednja sedeža potisnjena precej globoko v potniško kabino. Temu primerno zaključno poročilo o preskusnem trčenju ugotavlja veliko pomanjkljivosti glede varnosti, to pa je lahko podlaga, da bodo proizvajalci teh začeli nekoliko bolj resno razmišljati o izboljšanju varnosti. Več v pripetem video posnetku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Avtodomi so truge na 4 kolesih. Sploh pa morajo biti potniki na sedežih v času vožnje in ne na postelji ali WC-ju. To je strogo prepovedano in smrtno nevarno.
20.5.2019 12:37:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija