Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Praznovanje ob 100. obletnici
V starem delu Ljubljane na ogled Citroenova zgodovina
Na Stritarjevi ulici so samo danes na ogled številni Citroenovi avtomobili, ki so krojili dolgo in zelo bogato zgodovino te francoske znamke. Danes so za Citroen časi nekoliko drugačni, a skok v preteklost daje vedeti, da je ta znamka brezpogojno pustila močan pečat, ki jo nekateri še danes negujejo.
Artur Švarc
13. junij 2019 | 15:18:00

Ob stoti obletnici so razstavljeni vsi pomembni avtomobili zadnjega stoletja. Od Berlinga, C6, Xsare pa do Meharija, Pujsa in modela C3 iz leta 1924. Največja zasluga, da obiskovalci starega dela Ljubljane danes lahko občudujejo vse večinoma zelo dobro ohranjene modele, gre predvsem zelo dejavnemu Citroenovemu klubu, katerih člani so prispevali svoje primerke. Torej, skoraj vsi razstavljeni modeli so danes poskriti po slovenskih garažah in se občasno zapeljejo po cestah. Citroen klub, ki ga vodi Aleš Kranjčan, danes šteje preko 600 bolj ali manj zelo aktivnih članov, ki vsak po svoje vzgaja ljubezen do teh avtomobilov. V večini primerov se ta čustvena naveza na avtomobilsko znamko iz Francije prenaša iz roda v rod in to nekako postane način življenja. Kot pove Kranjčan je to obenem tudi razlog, da se z določenimi prijatelji ali celo sorodniki večkrat srečujejo in si izmenjujejo različne prigode iz potovanj po svetu. 

Znamko oziroma avtomobilsko podjetje Citroen je leta 1919 ustanovil Andre Citroen in istega leta na trgu ponudil svoje prvo vozilo Citroen Type A. Šlo je za vozilo s 4-valjnim motorjem prostornine 1323 cm3 in z zmožnostjo, da doseže najvišjo hitrostjo 65 km/h. Od tu naprej se je začela zelo bogata zgodovina, ki so jo med drugim utrdili tudi številni dosežki na športnem področju in za tiste čase precej kreativno oglaševanje. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija