Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Gospodarstvo
OPEC na udaru, nafta bo cenejša
Ne glede na igrice na relaciji ZDA-Iran z napadom na tankerja v Omanskem zalivu, Bloomberg napoveduje pritisk na proizvajalke nafte.
Marko Hanželič
14. junij 2019 | 13:35:40

V prihodnjem letu bo ponudba nafte na trgu bistveno višja od porabe, kar bo predstavljalo dodaten pritisk predvsem na članice združenja OPEC, pravijo na Mednarodni agenciji za energijo (IEA). Kljub temu da se bo svetovno povpraševanje po nafti nadaljevalo (v prihodnjem letu naj bi doseglo 1,4 milijona sodčkov na dan), se zaradi odprtja novih črpališč v Mehiškem zalivu, Braziliji, na Norveškem in v Kanadi, ne gre bati, da bi bilo nafte v 2020 premalo. 

Vse skupaj predstavlja dodaten pritisk na članice skupine OPEC, saj so bile te zaradi krize v Venezueli in sankcij proti Iranu navajene črpati večje količine, s prenosom precejšnjega dela proizvodnje pa se bo povpraševanje po njihovi nafti zmanjšalo, svoje pa lahko doda še ohlajanje svetovnega gospodarstva na krilih trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Z novimi nahajališči so ZDA postale največji proizvajalec surove nafte na svetu, zmanjšanje OPEC-ovega deleža pa pospešujeta tudi Brazilija in Norveška. Vse skupaj še posebej boli Savdijsko Arabijo in Iran -  v kolikor se napovedi za leto 2020 uresničijo, bo to za obe državi najslabše leto po 2003.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Alfafil
Seveda so razstrelitve tankerjev njihove igrice, sploh ne razumem zakaj je njim dovoljeno kartelno dogovarjanje. Žal, tudi če bo barel pod 30$, bo naša vlada mastno služila na trošarinama, ne verjamem, da bo spustila ceno litra pod 1,15€.
14.6.2019 19:08:50
Uros33
Alfafil - se strinjam. Ampak, potrebno se je zavedati, da je tukaj v igri mnogo dejavnikov, oziroma interesnih skupin.
16.6.2019 15:11:08

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija