Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Razkritje
Zapletena tihotapska pot dveh blindiranih Mercedesov do Severne Koreje
Pred nekaj meseci so se nekateri mediji ukvarjali z zgodbo dveh predsedniških Mercedesov, ki jih v zadnjem času uporablja Kim Jong Un.
Peter Pirkovič
18. julij 2019 | 13:00:48

Ker že nekaj časa veljajo stroge sankcije Združenih narodov, ni bilo logično, kako je severnokorejski voditelj dobil oziroma kupil dva zelo draga blindirana Mercedesa z oznako S. Ob prvem poizvedovanju agencije Associated Press pri Daimlerju, so slednji zanikali vpletenost pri prodaji, zato pa so se pri The New York Times precej bolj poglobili v zgodbo in prišli do številnih odgovor, ki kažejo na dejstvo, da so sankcije samo predstava za javnost. 

Zgodba se začne v pristanišču v Rotterdamu, kjer sta bila dva Mercedesa naložena (v kontejnerju) na tovorno ladjo za Kitajsko. Ta je po 41 dneh plutja prispela na končni cilj, iz Kitajske je bil tovor preusmerjen na Japonsko, od tam v Južno Korejo in dalje proti ruskemu Vladivostoku. A zadnji del poti po morju je potekal zelo skrivnostno, saj je ruska ladja z dragocenim tovorom večino poti potovala z ugasnjenim GPS napravo, kar pomeni, da ni bila sledljiva, še manj je bil znan končni cilj. Po pregledu številnih listin in kamer, so naposled le ugotovili, da je ladja končala v pristanišču v Vladivostok, od tam pa so avtomobila do Pjongjanga prepeljali kar s severnokorejskimi zračnim transportom, za kar obstajajo tudi fotografski dokazi. Še bolj natančen prikaz zapletenega transporta in izogibanju sankcijam, si lahko ogledate v pripetem video zapisu.

Pri celotni zgodbi je bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da takšne načine transporta skoraj uporabljajo tudi za pridobivanje vseh ostalih dobrin, ki so velikokrat povezane z razvojem orožarskega programa Severne Koreje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija