Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Voznike ozaveščali o pravilnem ravnanju ob prometni nesreči
Ko se zgodi prometna nesreča na avtocesti, štejejo sekunde, a kaj, ko nemalokrat vozniki pristojnim službam z nepravilnim razvrščanjem podaljšajo prihod na kraj nesreče. Tudi s tem namenom so danes policija, gasilci, reševalci, agencija za varnost v prometu in zavod Reševalni pas, postavili temelje za nov način ozaveščanja na terenu. Kmalu sledijo tudi podobne akcije na drugih lokacijah po Sloveniji.
Uredništvo Peter Pirkovič in AVP
10. avgust 2019 | 13:34:04

Prvi tak poskusni dogodek je bil na glavni prometni žili proti Primorski, na počivališču Lom, kjer so gasilci in prostovoljci, ob pomoči reševalcev in policistov, voznikom delili plastenke vode in jih hkrati ozaveščali, kako naj ravnajo v primeru prometne nesreče. Prisotni so izpostavili, da so spremembe lahko učinkovite, če se jih držijo vsi vozniki, tudi tuji vozniki tovornjakov, saj se predvsem tovorna vozila ob napačnem razvrščanju ob prihodu intervencijskih vozil najtežje umikajo. Predstavniki AVP-ja so na dogodku delili praktične preventivne izdelke v sklopu akcije »Varno v poletje« ter tujim voznikom knjižice »Safety on Slovenian Roads«. AVP je zagotovila preventivni in promocijski material za vse udeležence in obiskovalce.

Dogodek je nastal na pobudo Anžeta Albrehta, enega izmed dveh pogumnih gasilcev, ki sta se leta 2013, ko se je na primorski avtocesti zgodila huda prometna nesreča, prebijala pred gasilskim vozilom in v polni opremi, pri več kot 25 stopinjah pozivala voznike, naj se umaknejo na stran ter tudi ročno umikala vozila. Na Anžetovo pobudo je zaživela tudi Facebook stran »Ustvarimo reševalni pas na avtocestah«, na kateri s fotografijami in video materialom tako primeri dobrih kot tudi slabih praks doma in v tujini opozarja na pravilno ravnanje in razvrščanje. V sodelovanju z DARS-om Anže vsak mesec razdeli do 400 nalepk – Reši življenje, ki opozarjajo ostale udeležence v prometu na pravilno razvrstitev. Tako ima danes to nalepko že več kot 40.000 vozil, med njimi 20 reševalnih služb in preko 120 gasilskih enot.

Na dogodku je Vesna Marinko, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa izpostavila:« Zgodba prostovoljnega gasilca Anžeta Albrehta, ki je pred šestimi leti sprožil pobudo in kampanjo Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, je vredna vsega spoštovanja. Anže pooseblja vse, kar dandanes pogosto pogrešamo – nesebičnost, požrtvovalnost, kolegialnost, odločnost in empatijo. Zaradi takšnih posameznikov in projektov je marsikateri ponesrečenec preživel! Prav je, da podpiramo takšne projekte! Prav je, da vsi, ki delamo na področju prometne varnosti naredimo vse, da bodo naše ceste varne. In s pomočjo takšnih nesebičnih posameznikov, kot je Anže, bo naše delo lažje in izpopolnjujoče.«

Anže Albreht, Zavod Reševalni pas pa je poudaril: «Rdeča nit našega dela je ozaveščanje o pravilni reakciji voznikov ob zaustavljanju in zaustavitvi prometa na avtocestah in hitrih cestah, trudimo pa se tudi z drugimi napotki za varnost cesti, saj se le-ta vedno začne pri voznikih samih. Veseli smo, da se naše delo, ob izdatni podpori pristojnih in medijev, pozitivno odraža ob zastojih navkljub temu, da delujemo "šele" šest let. Kljub napredku, je še vedno preveč primerov slabo razvrščenih zastojev in intervencijske ekipe še vedno izgubijo veliko časa s prebijanjem, kar pa je lahko tudi usodno. Prav tako je še vedno nekaj posameznikov v vrstah intervencijskih služb, ki, v primeru izostanka reševalnega pasu, uberejo pot po odstavnem pasu. Ob vsakem zaustavljanju ali zaustavitvi na avtocesti ali hitri cesti, se morajo vozniki takoj razvrstiti na skrajne robove vozišča in s tem omogočiti prost prehod intervencijskih vozil - s tem ne izgubijo nič, lahko pa nekomu rešijo življenje. "

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija