Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Podnebne spremembe
V Bruslju bencinska in dizelska vozila le še do leta 2035
Belgijska prestolnica je potrdila podnebni načrt, ki med drugim vključuje prepoved vozil na bencinski in dizelski pogon. Uredba bo začela veljati leta 2035. Prebivalci Bruslja imajo tako 16 let časa, da svoja vozila predelajo ali zamenjajo za električna ali vozila na alternativni pogon.
Urša Prosenjak
31. oktober 2019 | 13:54:00

Bruselj je prva izmed treh belgijskih regij, ki je potrdila dokončno verzijo klimatskega načrta. Z ukrepi naj bi emisije CO2 padle za 40% do leta 2030, do leta 2050 pa naj bi mesto doseglo klimatsko nevtralnost. Trenutno meritve v Bruslju kažejo podobno stanje, kot v ostali večjih evropskih mestih.

Dizelska vozila se bodo z bruseljskih ulic morala umakniti do leta 2030, vozila na bencinski pogon pa imajo pet let več časa. Prebivalci se bodo morali odločiti za električna vozila ali vozila na alternativni pogon, kot je biodizel, vodik in sončna energija.

Uredba ne prizanaša niti enoslednim vozilom. Že z letom 2022 prepoveduje tista motorna kolesa, ki najbolj onesnažujejo okolje.

Sicer pa vlada načrtuje obsežne investicije v javni transport, kolesarsko infrastrukturo ter ureditev površin za pešce. Med dolgoročnimi načrti je tudi davčna reforma, ki predvideva obdavčenje voznikov in vozil glede na uporabo vozila in ne na lastništvo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Tale zadnji stavek, plačilo davka na prevožene km, me pa res moti. To bo vzelo svobodo, vsi bodo vedeli, kje, koliko in kdaj se voziš. Pa če boš imel malo dlje do službe, boš še dodatno tepen po žepu, kot da že ni dovolj, da si več z doma...
31.10.2019 16:23:41
macolar
V tole napoved popolnoma verjamem. Najbolj razširjeno transportno sredstvo takrat bodo kamele in mule, glede na Belgijsko transformacijo v zadnjih letih.
31.10.2019 17:30:05
Jože
Zanimivo je, da nihče nič ne govori o amoniaku, ki je odlična zamenjava za propan-butan oz. LPG kot ga prodajajo na BS. Gorivo se enostavno hrani, proizvedeš ga pa iz zraka in vode... Rad zgoreva v gorilnih celicah, v batnih motorjih pa je zadeva še v razvoju, saj bodo ti morali, kakor zgleda, biti visokokompresijski z dobrimi NOx katalizatorjem.
1.11.2019 8:07:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija