Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Animirani film o nesreči, ki je spremenila svet moto športa
Na filmskih festivalih je nase opozoril animirani film o najhujši nesreči v zgodovini dirkanja. Quentin Baillieux predstavlja tragične dogodke, kot jih je doživljala Mercedesova ekipa.
Urša Prosenjak
1. december 2019 | 8:41:00

Nesreča Pierra Levegha z Mercedes-Benzom 300 SLR v dirki po Le Mansu leta 1955 velja še vedno za najhujšo nesrečo v motošportu. V njej je umrlo 84 gledalcev in voznik, Pierre Levegh. Čeprav je od nesreče minilo že 64 let, pa so posledice opazne še danes: v Švici so prepovedane dirke z motornimi vozili vseh vrst, ameriško združenje proizvajalcev avtomobilov je prepovedalo tovarniško podporo dirkanju, kar je botrovalo nastanku Chevrolet Corvette RPO Z06, ki je posameznikom še vedno ponujal najboljšo dirkalno opremo. Kratki animirani film Quentina Baillieuxa "Le Mans 1955" predstavlja nesrečo iz pogosto spregledane perspektive – skozi oči Mercedesove ekipe pred in po nesreči.

Film prikazuje napetosti med vodjo ekipe Alfredom Neubauerjem in Leveghovim sovoznikom Johnom Fitchem ter ostalo dinamiko v ekipi v času nesreče, čeprav izpusti precej zanimivih podrobnosti o dogajanju po njej. Fitch je na primer razvil številne inovacije v zvezi z dirkanjem in javno varnostjo, med drugim tudi rumene s peskom napolnjene Fitcheve bariere ob avtocestah.

Petnajstminutni film je vreden ogleda, kar dokazuje njegova zmaga na filmskem festivalu v St. Louisu, obeta pa se mu celo nominacija za Oskarja.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija