Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Lani več kot 100 mrtvih na naših cestah
Odgovorni pravijo, da gre trend zadnjih let vendarle v pravo smer, a z lansko prometno analizo zagotovo ne morejo biti zadovoljni. Statistika je pokazala, da sta umrla 102 udeleženca v prometu, kar je za dobro desetino več kot leto poprej.
Peter Pirkovič
16. januar 2020 | 9:46:00

Med glavne dejavnike za tragične dogodke na naših cestah še vedno uvrščajo neprilagojeno hitrost, zaradi katere je umrlo 49 oseb, močno prisoten je tudi alkohol (30 mrtvih oseb), nepravilna stran vožnje (23 mrtvih) in izsiljevanje (12 mrtvih). Nič spodbuden ni podatek, da polovico vseh smrti na cestah predstavljajo udeleženci ranljivejših skupin, kot so motoristi, pešci in kolesarji. Tako se je lani smrtno ponesrečilo kar 20 motoristov (povečano število tujcev), 3 mopedisti, 15 peščev in 9 kolesarjev. 

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je pripetilo na regionalnih cestah (41 umrlih), cestah v naselju in lokalnih cestah (29 umrlih), glavnih cestah (17 umrlih) ter avtocestah in hitrih cestah (15 umrlih). Število umrlih se je povečalo na regionalnih cestah za 28 % (41 umrlih v letu 2019) ter na cestah v naselju in lokalnih cestah za 26 % (29 umrlih v letu 2019). Iz policije pravijo, da največji porast nesreč beležijo na goriškem in celjskem območju.

Pri alkoholu velja izpostaviti dejstvo, da se stopnja alkoholiziranosti zvišuje, kar z drugimi besedami pomeni, da je stopnja alkohola pri voznikih v  letu 2019 v povprečju znašala 1,59 promila, leto poprej pa 1,32 promila. To pomeni, da gre za kar 20-odstotno povečanje, kar nikakor ni dober obet. Še bolj zaskrbljujoč je podatek policije, da več kot tretjina mrtvih voznikov osebnih vozil ni bila pripeta.  

Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, je izpostavila: »Varnosti na cesti ni nikoli dovolj. Vse naše akcije in aktivnosti gredo v pravo smer, saj opozarjamo na najbolj tvegane dejavnike varnosti: alkohol, uporaba mobilnih naprav, neupoštevanje omejitev hitrosti in na najbolj ranljive skupine udeležencev: pešci, otroci, kolesarji in motoristi. Številke, ki obeležujejo preteklo leto, niso najbolj spodbudne, kljub temu, da je trend skozi daljše časovno obdobje dober. Naše stališče je jasno – vsako ugaslo življenje na cestah je odveč. Je nepotrebno. Žalosti me, da je zavedanje udeležencev glede odgovornosti in kulture v prometu še vedno premajhno, saj vsak, ki spije alkohol in zavestno sede za volan, kaže na neodgovoren odnos do družbe. Zato bomo naredili vse, kar je v naši moči za izboljšanje prometne kulture.«

Policisti lani opravili več kot 340 tisoč represivnih ukrepov. Največkrat so globe delili voznikom zaradi prehitre vožnje (113 tisoč), več kot 14 tisoč voznikov je bilo pod vplivom alkohola, dobrih 31 tisoč kazni pa so napisali zaradi uporabe telefona med vožnjo. Na pojav slednjega so konkretneje začeli opozarjati v zadnjih dneh. 

Obenem prvi prometni policist v Sloveniji, Ivan Kapun, opozarja na policijsko podhranjenost, a hkrati zatrjuje, da izvajajo vse potrebne ukrepe, da bi okrepljeno statistiko že letos precej izboljšali. Kot kaže sekcijskih meritev letos še ne bo, bodo pa zato številne preventivne akcije, ki jih skupaj s policisti organizirajo pri Agenciji za varnost v prometu.

»V ponedeljek smo začeli z nacionalno preventivno akcijo, s katero opozarjamo na tveganja uporabe mobilnih telefonov v prometu. Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost za dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče za štirikrat. V akciji, s katero naslavljamo vse udeležence v prometu, ne le voznike motornih vozil, smo z novo kreativno kampanjo pripravili različna preventivna gradiva, preventivno ozaveščevalni film, nove kratke radijske spote, eko talne grafite pred prehodi za pešce, prijazen poziv radijskim oddajam, da v času akcije za en teden “ukinejo” klice v eter in sms sodelovanja v nagradnih igrah, odločitev pa pospremijo s poglobljenimi ozaveščevalnimi vsebinami o problematiki uporabe mobilnih telefonov v programu.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija