Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Od nemških vojaških letal do mehurčkastega mikroavtomobilčka
Messerschmit si je sloves ustvaril kot glavni proizvajalec nemške letalske flote med drugo svetovno vojno, kasneje pa preusmeril proizvodnjo v povsem druge vode.
Urša Prosenjak
3. april 2020 | 8:20:00

V času druge svetovne vojne je ime Messerschmitt vzbujalo grozo pri zavezniških silah. Podjetje je bilo znano po nemških vojnih letalih, kot sta Bf 109 in Me 262.

Podjetje je nastalo leta 1916 in se je imenovalo Otto-Flugzeugwerke, 11 let kasneje pa se mu je pridružil oblikovalec Willy Messerschmitt. Njegovi projekti so bili tolikšnega pomena za podjetje, da si je leta 1938 nadelo tudi njegovo ime.

Ker je bilo med vojno podjetje hrbtenica nemškega letalstva, jih je po vojni doletela desetletja trajajoča prepoved proizvodnje letal. Vendar zaradi tega niso kar prenehali z obratovanjem, pač pa so se preusmerili v proizvodnjo avtomobilov.

Leta 1953 so pod taktirko inženirja Fritza Fenda izdelali dva avtomobila mehurčkaste oblike, KR175 in KR200. Prvega so proizvajali dve leti, drugega pa približno desetletje, zato sta danes izjemno redka. Kljub temu pa bo avkcijska hiša Sotheby's v maju prodajala po en primerek vsakega modela.

KR200, ki si ga lahko ogledamo na fotografijah, je bil nekoč del zbirke Bruce Weiner Microcar Museum v ZDA. Avtomobilček je obnovljen in opremljen z vsemi avtentičnimi dodatki iz svojega obdobja. Na njem je celo podpis Fritza Fenda, zaradi česar je avto še ekskluzivnejši.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija