Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Na današnji dan
90 let japonskega črnega zlata
Na današnji dan mineva 90 let, odkar so pri Bridgestonu izdelali prvo gumo.
Artur Švarc
9. april 2020 | 5:31:00

V tovarni v japonski Kurumi je gumarska divizija, ki je bila del podjetja, ki ga je ustanovil Šodžiro Išibaši, so fantje izdelali prvo Bridgestoneovo gumo velikosti 29x4.50 4PR. Išibaši je v tovarni izdeloval tradicionalne japonske nogavice (tabi, z ločenim palcem) in sandale, in ker je bila avtomobilska branža v razcvetu tudi na Japonskem, so poskusno začeli izdelovati tudi gume. 1. marca naslednje leto je Išibaši oddelek spravil v okvire nove tovarne Bridgestone. Tovarni v Kurumeju je sledila še ena v Jokohami in druga svetovna vojna je Išibašijev imperij, ki je rastel tudi po svetu, podredila vojaškim potreba. Propad vojnega imperija je pomenil izgubo tudi vseh obratov izven Japonske, a se je Bridgestone kmalu pobral.

1953 je bil Bridgestone že glavni proizvajalec gum na Japonskem. V šestdesetih so začeli izdelovati gume najprej v Singapurju in potem še drugje po Aziji, 1967 so izdelali prvo radialno gumo, istega leta so se predstavniško razširili tudi v ZDA. 1981, točno na 50-letnico podjetja, so kupili Firestonovo tovarno in gume začeli izdelovati tudi v ZDA, sledila je tudi preostala Amerika in Evropa. 1988 je Bridgestone prevzel Firestone in je danes največji proizvajalec gum na svetu, sledijo mu Michelin, Goodyear, Continental in Pirelli. Bridgestone ima 181 tovarn v 24 državah, v naši soseščini tudi v Italiji in na Madžarskem.

Ime Bridgestone je izpeljanka ustanovitelja tovarne. Išibaši pomeni kamniti most, stone bridge.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija