Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Avtošole ponovno odpirajo vrata, a pod določenimi pogoji
Minuli ponedeljek so z delom znova pričele avtošole, ki pa morajo upoštevati navodila NIJZ. Združenje šol vožnje Slovenije opozarja, da bo sledenje navodilom in izvajanje ukrepov vplivalo na ceno storitev.
Urša Prosenjak
19. maj 2020 | 8:34:00

Pri teoretičnem usposabljanju bodo morale avtošole upoštevati predvsem ukrepe, ki jih poznamo že od ostalih dejavnosti v zaprtih prostorih in se nanašajo na nošenje mask, razkuževanje rok in upoštevanje medosebne razdalje. Občutne spremembe v načinu dela pa bodo pri praktičnem usposabljanju kandidatov za vozniški izpit. Pred začetkom ure vožnje si bosta morala inštruktor in kandidat razkužiti roke, med usposabljanjem pa bosta oba morala nositi masko. Ker je v avtomobilu med njima razdalja manjša od 1,5 m, bosta morala uporabljati zaščitne maske določenega standarda: kandidat bo moral nositi kirurško masko tipa IIR, inštruktor pa masko FFP2. Prav tako je mora inštruktor, ki je osebno odgovoren za izvajanje ukrepov, ob vsaki zamenjavi kandidata razkužiti avto.  Razkužiti je potrebno volanski obroč, prestavno ročico oziroma stikalo, ročico ali gumb parkirne zavore, naslonjala za roke, tikala in gumbe avtoradia, zaslon multimedijske naprave, kljuke vrat, obvolanske ročice, stikala in vzvode za nastavitev sedeža in okvire vrat. Sedež kandidata mora biti z vzglavnikom vred pokrit s pralnim ali plastičnim pregrinjalom za enkratno uporabo, ki se z vsakim kandidatom zamenja. Če pregrinjala ni, je potrebno sedež razkužiti.

Združenje šol vožnje ob tem opozarja, da vsa dodatna zaščitna sredstva in čas, potreben za izvajanje predpisanih zaščitnih ukrepov, za šole vožnje predstavljajo dodaten strošek, ki ga bo treba vključiti v ceno storitve.

Nekatere avtošole so ceno ure vožnje že zvišale, ponekod pa je ostala nespremenjena. Opozarjajo pa tudi, da bodo morda morali inštruktorjem skrajšati delovni čas, če se bo pokazalo, da nošenje maske 8 ur dnevno predstavlja zanje prehudo obremenitev

Avtošole tudi opozarjajo na ekološki problem pokrivanja sedeža s prevleko za enkratno porabo, zato številne načrtujejo porabo pralnih prevlek. Poudarili so še, da ne glede na določene pomisleke vse ukrepe dosledno izvajajo.

Začetek delovanja avtošol pa so nestrpno pričakovali kandidati, ki so z usposabljanjem že začeli pred izbruhom pandemije. Veliko jih je usposabljanje že zaključilo in morajo le še opraviti vozniški izpit, številne pa je zaprtje avtošol doletelo ravno sredi praktičnega usposabljanja. Tudi kandidati, ki so zaradi izrednih razmer prekinili usposabljanje, so zainteresirani za njegovo nadaljevanje. Nekaj zanimanja je tudi s strani novih kandidatov, ki se pred začetkom izrednih ukrepov niso uspeli vključiti v programe usposabljanja. Na podlagi prvega dne delovanja sicer še ni mogoče oceniti, kdaj bodo šole vožnje lahko delovale v polnem obsegu, kot pred začetkom prepovedi.

 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija