Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Okolje
Občutno zmanjšanje CO2 med karanteno dolgoročno le kaplja v morje
Količina emisij ogljikovega dioksida se je med karanteno zmanjšala za 17 odstotkov, z vrnitvijo v stare tirnice pa se ponovno zvišuje tudi onesnaženje zraka.
Urša Prosenjak
21. maj 2020 | 7:40:00

Mednarodna raziskava, ki jo je izvedel konzorcij znanstvenikov Global Carbon Project, je pokazala, da je ob ustavitvi javnega življenja zaradi pandemije po vsem svetu količina izpustov ogljikovega dioksida upadla za 17 odstotkov, vendar dolgoročno to ne bo imelo posebnega vpliva na podnebne spremembe. Količina emisij se namreč že ponovno viša, kljub temu pa naj bi ob koncu leta bila od 4 do 7 odstotkov nižja, kot v letu 2019, kar je največji padec izpustov na letni ravni po drugi svetovni vojni. Če bodo v večini držav do konca leta obveljali najstrožji ukrepi, bo padec sedemodstoten, če bodo ukrepe kmalu sprostili, pa štiriodstoten.

V aprilu so se v ZDA v enem tednu emisije zmanjšale za tretjino, na Kitajskem, ki je ena največjih onesnaževalk, so se količine CO2 v februarju zmanjšale za skoraj četrtino. Za dobro četrtino so upadle tudi v Indiji in Evropi.

Skoraj polovico zmanjšanja emisij je prispevala ustavitev prometa osebnih in tovornih vozil. Ustavitev zračnega prometa je zaslužna le za 10 odstotkov zmanjšanja.

Največji upad emisij CO2 na svetovni ravni se je zgodil med 4. in 9. aprilom. Takrat je bilo dnevno onesnaženje s CO2 17 milijonov ton nižje, kot 1. januarja 2020. Nazadnje je bilo tako nizko onesnaženje zabeleženo leta 2006. Toda če se bo že prihodnje leto življenje vrnilo v stare tirnice postopnega večanja onesnaženja, bo začasno zmanjšanje le kaplja v morje, opozarja vodilna avtorica raziskave Corinne LeQuere, klimatologinja na University of East Anglia.

Do 30. aprila se je količina izpustov že povečala za 3 milijone ton dnevno.

Raziskavo so kot najbolj poglobljeno doslej pozdravili tudi zunanji strokovnjaki, saj izsledki kažejo, koliko napora je potrebnega za preprečitev nadaljnega globalnega segrevanja. Klimatolog s Pennsylvania State University Michael Mann vidi v raziskavi dokaz, da je individualno ukrepanje premalo, za dolgoročne rezultate. »Potrebujemo strukturalno spremembo.«

Če bi svet lahko vzdrževal podoben način življenja s tolikšnim zmanjšanjem emisij nekaj desetletij tudi brez pandemije, bi obstajale dobre možnosti, da se Zemlja izogne nadaljnemu segrevanju, vendar pa je takšen scenarij malo verjeten in neralen.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija