Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Negotova prihodnost francoske ikone: brez pomoči Renault ne bo preživel
Novice   |   Gospodarska kriza
Negotova prihodnost francoske ikone: brez pomoči Renault ne bo preživel
Minuli petek je evropsko avtomobilsko industrijo pretresla preteča grožnja morebitne izgube večjega števila delovnih mest. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je opozoril, da je Renault v resni nevarnosti in lahko brez pomoči znamka tudi izgine, po poročanju japonskih medijev pa naj bi Renaultov partner Nissan razmišljal o odpuščanju 20.000 delavcev, številna ukinjena delovna mesta naj bi bila tudi v Evropi.
Urša Prosenjak
23. maj 2020 | 7:38:00

Renault in Nissan naj bi prihodnjo sredo objavila strategijo za rešitev obeh podjetij. Prvotni načrt naj bi se osredotočal na pretehtanje dvajsetletnega partnerstva, ki ga je zamajala aretacija Carlosa Ghosna novembra 2018. S pandemijo koronavirusa pa je avtomobilsko industrijo zajela huda kriza, s katero se bosta v strateškem načrtu morala zdaj spopasti tudi Renault in Nissan.

Težavne situacije se zaveda tudi francoska vlada, zato po besedah ministra Le Maira razmišljajo o posojilu 5 milijard evrov, ki bi Renaultu pomagalo prebroditi krizo. Prihodnost podjetja naj bi bila namreč zelo negotova, priljubljena francoska avtomobilska znamka je na robu izumrtja.

Le Maire poudarja, da se Renaultova tovarna v Flinsu ne sme zapreti, podjetje mora v Franciji ohraniti čimveč delovnih mest, obenem pa se mora prilagoditi in ostati konkurenčno. V Flinsu sicer izdelujejo model Zoe in Nissanovo Micro, konec leta 2018 pa je bilo tam zaposlenih okoli 2640 oseb.

V Renaultu Le Mairovih izjav ne komentirajo.

Po poročanju japonskega Kyodo News naj bi Nissan načrtoval ukinitev 20.000 delovnih mest, pretežno v Evropi in v deželah v razvoju, številka pa naj še ne bi bila dokončna.

Nissan navedb ne komentira. Lanskega julija so sicer napovedali odpuščanje 12.500 delavcev, kar je približno 10 odstotkov celotnega Nissanovega kadra. Če bo številka zrasla na 20.000, bo to pomenilo podobno zmanjšanje števila delovnih mest kot med svetovno gospodarsko krizo leta 2009.

Reuters poroča, da naj bi Nissan načrtoval znižanje predvidene letne prodaje za 1 milijon vozil, podjetje pa naj bi se predvsem osredotočilo na ameriški in kitajski trg. V Evropi naj bi ostali prisotni le v segmentu SUV in gospodarskih vozil, obstaja pa možnost zaprtja Nissanove tovarne v Španiji z okoli 3000 zaposlenimi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Brez Carlosa so izgubljeni....ali pa se delajo izgubljene.
25.5.2020 22:14:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija