Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Aston Martin
Ponovno rojstvo najbolj bondovskega avtomobila
Aston Martin je po več kot pol stoletja obudil legendo. Ponovno so začeli izdelovati DB5.
Urša Prosenjak
1. junij 2020 | 8:04:00

Najbolj bondovski avto, 55-letni legendarni DB5, bodo izdelali v omejeni seriji, ki so jo poimenovali po bondiadi Goldfinger, kjer je avto tudi prvič nastopil. DB5 Goldfinger Continuation bo vseboval tudi replike tehničnih napravic in orožij, s katerimi si 007 pomaga pri delu.

Izvorna proizvodnja modela DB5 je obsegala okoli 900 primerkov, v tokratni posebni seriji pa jih bodo izdelali le 25. Vsak bo stal okoli 2,75 milijona funtov, vseh 25 pa je že prodanih. Še zanimiva posebnost: vozila niso primerna za cestno vožnjo in jih ne bo dovoljeno uporabljati v prometu.

»Za 25 srečnežev izdelujemo najbolj luksuzne igrače, kar jih je kdaj obstajalo,« je o projektu povedal Paul Spires, president of Aston Martin Works, kjer izdelujejo vozilo. »Ustvarjanje DB5 Goldfinger Continuation in sodelovanje z EON Productions ter svetovalcem za posebne efekte Chrisom Corbouldom je nekaj posebnega in za mnoge vrhunec kariere.«  

Avto je z vsemi dodatki natančna replika vozila, kot ga je v filmu Goldfinger uporabljal agent v službi njenega veličanstva, zunanjost krasi tudi enaka barva Silver Birch. Avtentično jekleno karoserijo obdajajo aluminijasti paneli, pod pokrovom motorja se skriva 4,0-litrski atmosferski šestvaljnik, moč motorja na zadnja kolesa prenaša petstopenjski ročni menjalnik.

»Naše podjetje že več kot 50 let ni izdelalo novega DB5, zato smo počaščeni, da smo lahko prisotni ob tem zgodovinskem trenutku, ki se bo zapisal v zgodovino Aston Martina in bomo zagotovo o tem pripovedovali svojim vnukom,« je dodal Clive Wilson, vodja oddelka Aston Martin Heritage.

Izdelava vsakega posameznega avtomobila bo trajala približno 4500 ur, z dostavami pa bodo pričeli v drugi polovici leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Vozilo ne bo primerno za cestno vožnjo, se pravi moram povečati dnevno sobo, kjer bo parkiran ali si zgraditi 18 kilometrsko pisto, verjetno bom naročil slednje.
1.6.2020 8:10:40
Jože
Popolna klasika, užitek in razlog zakaj ne sme z vplinjači na cesto... Na cesto že sme oz bo smel ampak samo s preizkušnjo... Žalostno a ostaja originalno...
1.6.2020 10:43:13
klemens
V Nemčiji, mislim, da tudi niso smeli prodajati Lado Nivo, pa so potem ugotovili neko luknjo v zakonu, da jih lahko prodajo 999 letno, kot maloserijsko vozilo.
1.6.2020 11:07:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija