Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Rusija
Vgradnja alkotestov za manj vožnje pod vplivom alkohola
V Rusiji razmišljajo o vgraditvi alkotestov v avtomobile, da bi na ta način omejili vožnjo pod vplivom alkohola in iščejo načine, da bi vzpodbudili proizvajalce, da bi napravo začeli serijsko vgrajevati v nova vozila.
Urša Prosenjak
3. avgust 2020 | 7:52:00

Pristojno ministrstvo upa, da bodo  že do konca letošnjega leta pripravili načrt, kako vozila opremiti z napravo, ki bo omogočala zagon motorja avtomobila šele, ko bo voznik z vgrajenim alkotestom potrdil, da ni pod vplivom alkohola.

Rusija se že vrsto let trudi izboljšati prometno varnost in čeprav uradna statistika kaže izboljšanje, pa je v lanskem letu na ruskih cestah umrlo okoli 17.000 ljudi, kar je večji delež, kot v mnogih drugih državah.

Vgradnja naprave, ki bi zaznavala voznikovo treznost ali alkoholiziranost, bi za proizvajalce pomenila dodatne stroške, zato je pričakovati, da bodo nekateri temu nasprotovali, zlasti v obdobju, ko je povpraševanje po novih avtomobilih manjše.

To sicer ni prvi poskus vpeljave tovrstne funkcije v avtomobile, vsi dosedanji poskusi pa so bili neuspešni. Rusi imajo dolgoleten sloves kot navdušeni pivci, je pa potrošnja alkohola od leta 2003 do 2016 upadla za kar 43 odstotkov. Vzrok za to so višji davki na alkoholne pijače, zvišanje minimalne cene vodke in strožji nadzor nad domačo pridelavo alkoholnih pijač. K temu prispeva naravnanost sedanje vladajoče strukture. Predsednik Vladimir Putin že dolgo vzdržuje podobo treznosti, s čimer je popolno nasprotje predhodnika Borisa Jelcina, ki je bil znan po ekscesih v vinjenem stanju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Saj namsto tebe pihne lahko kdo drug.
4.8.2020 14:36:36
klemens
Mogoče kar tista, ki potem med vožnjo sesa ker mora itak prvo izdihnit.
4.8.2020 15:17:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija