Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Odziv
Elon Musk: Nemčija naj preimenuje Autobahn
Elon Musk ni ravno zadovoljen z razsodbo nemškega sodišča, da je oglaševanje Teslinega Autopilota zavajajoče. Na trditve nemških strokovnjakov in pravosodja se je odzval v svojem značilnem slogu.
Urša Prosenjak
6. avgust 2020 | 7:14:00

Po tem, ko je nemško sodišče odločilo, da oglaševalske kampanje podjetja Tesla na njihovem trgu ne smejo uporabljati določenih besednih zvez, saj bi zaradi poimenovanja Autopilot lahko vozniki pričakovali od avtomobila zmožnosti vožnje brez nadzora, ki jih v resnici nima, so Muska v intevjuju prosili za komentar celotne zadeve. »Verjetno bi morali Nemci tudi preimenovati Autobahn,« se je pošalil. »Vozniki lahko namreč mislijo, da vozilo na Autobahnu deluje avtomatično.«

Čeprav je šala posrečena, Muskovim oboževalcem pa se je zdel tudi dober argument, pa vendarle zadeva ni ravno enaka. Gre namreč za dojemanje in pričakovanje kupcev in uporabnikov.

Princip Autobahna ali avtoceste ljudje poznajo, čeprav vsi po njem ne vozijo pravilno. Ravno tako niti najbolj neuk voznik ne bo pričakoval, da lahko kos asfalta pripravi njegovo vozilo do avtomatičnega delovanja, k razmišljanju v to smer jih tudi nihče nikoli ni spodbujal. Pri Autopilotu je način dojemanja nekoliko drugačen, gre za novost, ki je vozniki ne poznajo podrobno in jo je potrebno najprej opredeliti, zato lahko spretna marketinška kampanja koga tudi nehote zavede.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Kakšna butasta primerjava.
6.8.2020 8:15:54
jjs
Imaš prav, Fero, ampak za angleško govorečega niti ne. Nam je jasno, da ima "Autokarkoli" zelo verjetno povezavo z avtomobilom (in ne nujno kakšno avtomatiko), pri njih pa je obratno. Samo besedo "Auto" reci Angležu ali Američanu, pa si jo bo razlagal kot avtomatski menjalnik in ne, recimo, avtomobil. Tako da se Muskov hec Anglosaksoncem res zdi hecen, Nemcem in nam pa precej trapast.
6.8.2020 8:38:03
Fero
jjs, se ne strinjam. Oglaševalska kampanja se nanaša na Nemško tržišče, zatorej ne moremo govoriti o tem kaj je Angležem hecno. V tem kontekstu je to nepomembno.
6.8.2020 9:22:41
klemens
Meni je smešno, in ravno zato če Nemci dojemajo Auto kot das Auto, potem tukaj ni ne duha ne sluha o avtomatskem pilotu, pač pa o pilotu v avtu. Je pa res, da ti novi asistenčni sistemi niso 100% in sem tudi jaz velikokrat bolj živčen, ko jih uporabljam, kot takrat, ko vem da je vse odvisno od mene.
6.8.2020 9:57:47
macolar
Če nekdo rabi da avto vozi namesto njega, potem je tu avtobus ali taksi.
6.8.2020 11:18:45
skrivo
Mislijo, da s tem škodijo Tesli, a v bistvu Tesli s to tožbo delajo zastonj reklamo, butci. Ma ne vem ali je Musk naredil pravilno, da je Teslino prvo EU fabriko začel postavljati v Nemčiji, po mojem bi bilo bolje, če bi jo postavil na Češkem ali Poljskem (še vedno zelo blizu Nemčije).
6.8.2020 22:45:37
Fero
klemens: Avtopilot oziroma Autopilot pomeni sledeče: Avtopilot je sistem za upravljanje z vozilom brez posredovanja človeka. Uporablja se v letalih, ladjah, čolnih, raketah, vesoljskih plovilih in drugje. Če se uporablja beseda auto še ne pomeni da se govori le in zgolj o avtomobilu. ¸Ali je recimo autocontrol pomen za kontrolo v avtu?
7.8.2020 6:44:33
Fero
skrivo: tu ni nobenega mišljenja o škodovanju, gre le za zaščito napačne interpretacije. Musk bi to lahko vedel, saj so v Ameriki že imeli vrsto bizarnih tožb zaradi napačne interpretacije.
7.8.2020 6:46:52
7even77
Amerika . Pač. In z njo vred Musk.
7.8.2020 7:38:56
klemens
Fero, razumem kaj želiš povedati, ampak, ironija je bila, da mi prej pomislimo na avto, kot na avtomatiko. Gre bolj za besedno igro in interpretacijo. Pa v vozilu je voznik in ne pilot, čeprav primorci pravijo hitremu vozniku tudi pilota.
7.8.2020 8:16:58
Fero
klemens: svoje razmišljanje ne moreš prenašati na druge, kaj se najprej pomisli. In če tudi je le en odstotek ljudi ali manj ki bi pomislilo drugače je to dovolj, da se zgodi ena štala in tožbe bi se začele. Lahko samo rečem, pametni Nemci ki so prepoznali tveganje in to takoj izločili.
7.8.2020 8:29:38
klemens
Fero, svojega razmišljanja ne prenašam na druge, samo povem/zapišem svoje mnenje. Je pa res velikokrat zelo drugačno od povprečja. Zato morajo v ZDA v navodila pisati, da se mačke ne sme sušiti v mikrovalovki, sušilnem stroju, pečici...Imam svoje mnenje, ampak ja verjetno mora biti napisano za večino...
7.8.2020 9:44:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija