Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Novo v Sloveniji
Za dober liter prihranka
Fiat je v Slovenijo poslal prve primerke modela 500 z blago hibridno tehnologijo. Ta bo le za nekaj evrskih stotakov dražji od primerljivega brata s klasičnim motorjem.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. september 2020 | 8:40:00

cenik.pdf

Za razliko od Renaulta, kjer napovedujejo, da bo hibridni Clio povsem dominiral v prodaji, so pri Fiatu bolj previdni pri napovedih. Za letos upajo na okrog 80 prodanih primerkov Fiatov 500 z oznako Hybrid, v prihodnjem polnem letu pa bi ta avto lahko predstavljal dobro desetino vseh novo registriranih »petstotk« na našem trgu. 

Fiat 500 je opremljen z litrskim 51-kilovatnim trivaljnikom, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, hkrati je z motorjem povezan jermensko gnani 12-voltni generator (BSG), ki s pomočjo elektromotorja in sistema za rekuperacijo zavorne energije polni litijsko baterijo (11 Ah) - nameščena pod voznikov sedež.  Bistvo mehkega hibrida ni povečevanje moči, pač pa zgolj pomoč motorju v tistem delu, ko naj bi bil ekološko sporen. Takrat bo centrala vbrizga omejila dotok goriva motorju, hibridni del pa bo preko elektromotorja nadoknadil izgubljeno, s tem, da bo gnal motorno gred. Kot pravijo pri Fiatu, se na tak način lahko ustvari za okrog 20 odstotkov nižjo porabo goriva (1,2 litra na 100 km). 

Omenjeni hibridni sistem zajema in shranjuje energijo, ki nastaja ob zaviranju in pojemkih, ter jo pri največji moči 3,6 kW uporablja za ponovni zagon motorja v načinu Start&Stop ter za pomoč pri pospeševanju. Ostalih funkcij litij-ionska baterija nima oziroma ne vzdržuje ostali podpornih sistemov v avtomobilu.

Avto je že na voljo kupcem s posebnim Launch Edition paketom, katerega cena znaša 15.190€, sicer pa je cena osnovne hibridne različice postavljena na 13.390€, kar je 400 evrov več od Fiata 500 1.2 16V z robotiziranim menjalnikom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
slonana
Kjuti!
17.9.2020 21:40:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija