Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Najbolj barvit Volkswagen vseh časov
Novice   |   Posebnež
Najbolj barvit Volkswagen vseh časov
Volkswagen Polo Harlequin je nastal leta 1995 kot najbolj barvit VW vseh časov. Volkswagen Netherlands se je mavričnemu malčku poklonil z izdelavo njegove sodobne različice.
Urša Prosenjak Volkswagen Netherlands
21. januar 2021 | 7:37:00

Izvorni Polo Harlequin ni bil predviden za serijsko proizvodnjo, vendar je doživel nepričakovan uspeh in več kot 3800 ponovitev. Njegova zgodba se je začela leta 1994 s tretjo generacijo Pola. Volkswagen je uvedel modularne enote vozila: pogon, oprema, opcije in barva. S tem je bilo prilagajanje vozila željam kupcev lažje kot kadarkoli poprej.

Za vizualno ponazoritev posameznih enot je Volkswagen razvil barvne kode. Z modro so označevali motor in šasijo, z rumeno opremo, rdeča je zaznamovala opcije, zelena pa možnosti barve. Da bi bil barvni jezik še živahnejši, je VW izdelal 20 Polov v teh barvah za promocijske namene na različnih dogodkih.

Nato pa se je zgodilo nekaj, česar niso pričakovali: določeni kupci so želeli prav takšen avto. Podjetje se je na njihove želje odzvalo in leta 1995 so izdelali serijo 1000 štiribarvnih Polov. Zaradi njegove barvitosti so ga poimenovali Harlequin, po pisanem liku italijanske Commedie dell'arte.

Proizvodnja je bila že sama zase umetniško delo. Za enega Harlekina so morali najprej izdelati štiri običajne primerke v modri, rdeči, rumeni in zeleni, nato pa so med njimi zamenjali dele kot so pokrov motorja, vrata prtljažnika, vrata, odbijač in ogledala.

Obstajale so štiri različne kombinacije. Kupci ob naročilu niso vedeli, katero izvedbo bodo dobili in do to odkrili šele ob prevzemu avta. Oblazinjenje notranjosti pa je pri vseh 1000 primerkih imelo Joker vzorec, ki je vključeval vse štiri barve. Volan in ročica menjalnika sta bila oblečena v svetlomodro usnje, del paketa pa je bil tudi Blaupunktov radio.

Volkswagen harlekinskega Pola nikoli ni uradno prodajal na Nizozemskem, vendar so posamezni primerki vendarle našli pot tja iz Nemčije. Govori se, da naj bi enega izmed nizozemskih lastnikov celo ustavila policija, ne ker bi bilo karkoli narobe, pač pa zato, ker jih je zanimalo, kakšna barva je navedena v dokumentaciji.

Zamisel barvitega avta je kmalu prestopila meje domače Nemčije. Leta 1996 so izdelali 264 primerkov večbarvnega Golfa, namenjenega ameriškemu trgu. Barvno kombinacijo so sestavljali odtenki Pistachio Green, Ginster Yellow, Tornado Red in Chagall Blue. Pisani Golf je bil toliko bolj ekskluziven, ker omenjenega zelenega in modrega odtenka v barvni paleti standardnega Golfa v severni Ameriki ni bilo.

In kako je s povratkom posebneža Polo Harlequin na Nizozemskem? Žal bo za zdaj ostalo le pri enem samem spominskem primerku. Morda pa se bodo pri Volkswagnu kdaj odločili za podobno izvedbo katerega izmed novih modelov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Pred osvežitvijo še eno pospeševanje prodaje, torej. Malce torej zgodovinsko podloženo, zatorej tudi zanimivo In barvito, da je kaj! Ampak imel ga pa sicer ne bi.
21.1.2021 8:37:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija