Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ruski vohun v Volvu in Scanii
Novice   |   Gospodarstvo
Ruski vohun v Volvu in Scanii
Švedskega poslovnega svetovalca so zasačili med vohunjenjem v podjetjih Volvo in Scania.
Urša Prosenjak
24. februar 2021 | 0:01:00

47-letnik je obtožen vohunjenja za Rusijo, osumljen pa je, da je določene podatke z računalnikov prenašal na pomnilniške kartice in fotografiral računalniške zaslone z namenom, da bi jih prodal tujim oblastem.

»Domnevni storilec je bil prijet med srečanjem z ruskim diplomatom, od katerega je tik pred tem prejel 27.800 švedskih kron (okoli 2.750 evrov),« je za Reuters povedal tožilec Mats Ljungqvist . »Kot svetovalec je na svojih nekdanjih delovnih mestih pridobil material, ki ga je posredoval tujim entitetam, natančneje Rusiji.«

Scania je medtem potrdila, da je osumljenec res delal zanje kot svetovalec, Volvo pa navedb ni komentiral. Če bo za zdaj še domnevni storilec spoznan za krivega, mu grozi do šest let zapora.

 

Industrijsko vohunjenje je zlasti v avtomobilski industriji vse bolj zaskrbljujoče. Čeprav ponavadi vohunijo podjetja za konkurenčnimi proizvajalci, da bi si pridobili tržne prednosti, je vse več tudi primerov vohunjenja s strani predstavnikov države.

Ker je Volvo proizvajalec, ki veliko vlaga v avtonomno tehnologijo in umetno inteligenco ter je tudi lastnik obrambnega oddelka, obstaja veliko razlogov, zakaj je bil tarča. Za zdaj še ni natančno znano, katere informacije so bile ukradene in prodane Rusiji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Prispevek vohuna je ogromen, saj zdaj Rusi končno vedo, kako iz Volge napraviti Volvo in da menjava dveh črk v logotipu še ne zadostuje.
24.2.2021 10:25:35
K.
volga, moskvič, čajka, volvo tam tam
24.2.2021 13:31:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija