Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Po mikročipih še težave s peno
Novice   |   Proizvodnja
Po mikročipih še težave s peno
Po pomanjkanju mikročipov se proizvajalcem avtomobilov, zlasti tistim, ki imajo tovarne v ZDA, obeta nova težava.
Urša Prosenjak
6. marec 2021 | 0:02:00

Neurje, ki je v februarju prizadelo Teksas, je povzročilo zaprtje obratov, ki zagotavljajo surovine za izdelavo pene, ki se v avtomobilski industriji uporablja za izdelavo sedežev.

Gre za presenetljivo dolgo dobavno verigo. Pena, ki jo najdemo v sedežu pod prevleko, je pogosto narejena iz poliuretana, ta pa je proizveden z uporabo organske spojine, imenovane propilen oksid, ki nastaja kot stranski produkt pri rafiniranju nafte. Tu se v zgodbi pojavi Teksas. Tamkajšnje rafinerije zagotavljajo surovine, ki so nujne za začetek celotnega procesa proizvodnje pene, zaradi neurja in izpada elektrike pa so se morale začasno ustaviti.

Po neuradnih podatkih naj bi nekaterim proizvajalcem avtomobilov zmanjkalo pene že 8. marca, drugi naj bi se s pomanjkanjem soočili v drugi polovici marca. Težava naj bi bila v vsakem primeru precej hujša, kot v primeru polprevodnikov. Možna je sicer dobava surovin iz drugih predelov sveta, vendar je tudi organizacija takšne rešitve zahtevna.

Trenutno so bolj zaskrbljeni dobavitelji kot proizvajalci. General Motors ne pričakuje takojšnjega vpliva na proizvodnjo, pri Toyoti pa menijo, da je še prezgodaj za predvidevanje vpliva, ki bi ga pomanjkanje lahko imelo na njihove severnoameriške tovarne. Hyundai, Kia in Stellantis trenutno spremljajo situacijo, vendar za zdaj ne pričakujejo težav.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
PU povzroca raka. Toliko o "eko" prijaznosti avto industrije.
7.3.2021 22:38:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija