Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Beach Bot z umetno inteligenco pobira smeti na plaži
Novice   |   Inovacija
Beach Bot z umetno inteligenco pobira smeti na plaži
Vsako leto je po vsem svetu odvrženih 145 milijard cigaretnih filtrov, ki se, preden dosežejo smeti, valjajo povsod naokoli. Ko je nek nizozemski oče opazil, da so se znašli tudi v rokah njegovega štiriletnika, se je odločil, da bo glede tega nekaj ukrenil.
Urša Prosenjak
26. julij 2021 | 0:18:00

Edwin Bos je skupaj s sodelavcem Martijnom Lukaartom izdelal napravo Beach Bot, avtonomnega robota, ki s pomočjo umetne inteligence prečesava plaže in iz peska pobira cigaretne filtre.

Robot za preiskovanje peska uporablja kamere, ostanke cigaret pa nato pobere s prijemalom in jih shrani do ustreznega mesta, kjer jih lahko odvrže.

Cigaretni filtri predstavljajo tudi ekološko težavo in ne le nevšečnost. Razgradijo se šele v 14 letih in so postali najpogostejši »osebni predmet« na plaži, vsebujejo pa različne strupene snovi in se s tem uvrščajo med strupene odpadke.

V projektu sodeluje tudi Microsoft. S pomočjo aplikacije Microsoft Trove lahko ljudje pošljejo fotografije plaže, za vsako prejeto fotografijo pa prejmejo 25 centov. Fotografije nato aplikacija analizira in s tem pomaga Beach Botu najti cigaretne filtre na lokaciji.

»Fizično delo opravi robot, vendar za svoje delo potrebuje nenehne podatke ljudi. Brez tega bi se nenehno znašel v novih situacijah, ki jih ne bi razumel. Takšni stroji delujejo le s pomočjo ljudi,« je povedal Oscar de Grave, ki sodeluje v projektu.

V svoji prvi čistilni akciji lani septembra je Beach Bot pobral 10 cigaretnih filtrov v pol ure. Sicer ga napaja baterija, ki mu omogoča okoli eno uro gibanja po plaži. Zdaj mu bodo dodali še dva manjša ogledniška robota, ki mu bosta pomagala pri iskanju.

»Začeli smo s cigaretnimi filtri, ki so najpogostejši odpadek na svetu,« dodaja Bos. »V prihodnosti načrtujemo robote, ki bodo prepoznavali in pobirali še vrsto drugih smeti.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija