Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gorivo iz viskija
Novice   |   Škotska
Gorivo iz viskija
Prihodnost pogona za množični transport bodo bodisi baterijski ali pa pogon na gorivne celice. Motor z notranjim izgorevanjem se poslavlja in ob iskanju alternativ se najdejo različne inovativne rešitve. Eno izmed njih je razvila škotska destilarna viskija Glenfiddich.
Urša Prosenjak
31. julij 2021 | 0:46:00

Tri svoje dostavne tovornjake so predelali v vozila na nizkoemisijski bioplin, ki ga pridelujejo iz odpadnega materiala svoje proizvodnje. V svojem obratu v Dufftownu so namestili tudi polnilne postaje.

Namesto da bi prodali izrabljena zrna iz postopka slajenja, ki na koncu postane škotski viski, za krmo goveda, se lahko ta zrna spremenijo v gorivo. Zahvaljujoč procesu razgradnje bakterij, imenovanem anaerobna razgradnja, ki organske snovi spremeni v bioplin, se nastali tekoči odpadki uporabljajo za pridobivanje goriva. Cilj je s to metodo reciklirati vse svoje izdelke.

Pri Glenfiddichu ocenjujejo, da bioplin zmanjšuje emisije CO2 za več kot 95 odstotkov v primerjavi z dizlom in drugimi fosilnimi gorivi. Emisije toplogrednih plinov in vsebnost drugih okolju škodljivih delcev se zmanjša do 99 odstotkov.  

Vsak predelan tovornjak bi v svoji tovarniški izvedbi letno proizvedel 250 ton CO2 več. Destilarna ima v svoji floti skupaj 20 tovornjakov in verjetno je, da bodo kmalu vsi preoblikovani v okviru njenega cilja, da bi do leta 2040 postali brezemisijsko podjetje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
gorivne celice, to bo ja...
31.7.2021 11:15:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija