Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Bo avtonomna vožnja privedla do prepovedi človeških voznikov?
Novice   |   Prihodnost
Bo avtonomna vožnja privedla do prepovedi človeških voznikov?
Z vse hitrejšim razvojem tehnologije avtonomne vožnje mnogi verjamejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo vsi avtomobili v prometu ponujali to funkcijo in bodo zmožni tudi medsebojno komunicirati.
Urša Prosenjak
13. september 2021 | 0:51:00

Raziskovalno podjetje IDTechEx je v svoji projekciji za obdobje 2022-2042 poudarilo prihodnost avtonomne mobilnosti. Prednost avtonomnih sistemov je, da jih med vožnjo ne motijo različni dejavniki, kot na primer telefoni ali drugi ljudje. Obenem jim 5G povezljivost omogoča sprejem več informacij v realnem času kot bi jih človek lahko kadarkoli predelal.

V IDTechExu ocenjujejo, da bi lahko s trenutnim razvojem avtonomna vozila že leta 2024 dosegla ali celo presegla stopnjo varnosti v prometu, ki so jo sposobni zagotavljati ljudje za volanom. Če bo razvoj potekal še naprej enako, bi do leta 2046 avtonomna vozila lahko pokrila skupno povpraševanje po mobilnosti v ZDA in napravila 3000 kilometrov letno.  

Do leta 2050 bi avtonomna vozila teoretično lahko zadovoljila vse prevozne potrebe z manj kot eno prometno nesrečo letno. IDTechEx predvideva, da bi takšna stopnja varnosti lahko celo botrovala prepovedi vožnje s človeškim upravljanjem na javnih cestah, saj bi ljudje za volanom predstavljali večje tveganje in motnje avtonomnim vozilom, ki medsebojno komunicirajo.

Glavna ovira za realizacijo projekcije pa ni potek razvoja avtonomnih tehnologij, pač pa zakonska podlaga, ki v mnogih državah ne dovoljuje avtonomne vožnje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
F1_tom
upam da ne
13.9.2021 15:20:23
ripmork
Če bo šlo res vse v avtonomnost, enkrat zagotovo. Do takrat je pa pomoje še zelo daleč.
13.9.2021 17:41:45
skrivo
Zakonodajo bodo čez noč spremenili, ko bo avtonomna vožnja delovala (tole danes je še vedno slabo; pustimo avtoceste... ). Ampak volan za doplačilo in doplačilo pri zavarovanju za "human pilot" bi pa še vedno morali dovoliti.
13.9.2021 20:35:13
alfafil
Avtonomija v pametnih mestih je možna, zunaj pa ne. Ne da se mi več razlagati življenjske situacije, kje to ne more špilat.
13.9.2021 21:43:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija